Cheesy crackers met maar 4 ingrediënten

Heb je starter over? Weggooien is zonde!
Mij gebeurt het regelmatig dat ik mijn starter gevoerd heb en op het moment dat hij goed is om mee te bakken heb ik geen tijd of vergeet ik het… Of je ben je starter aan het opstarten na een lange periode van niet bakken en je moet daarom veel starter weggooien. W
eggooien is natuurlijk zonde en helemaal niet nodig. Maak deze lekkere cheesy crackers voor tussendoor of op de borrelplank. Ze smaken een beetje naar kaas door de melkzuurbacterien.
Je zal echt verrast zijn door de smaak.
Dit heb je nodig:
2 stukken bakpapier
Pizzasnijder
2 bakblikken
2 stukken vershoudfolie of waxdoek
Vork
Luchtdichte voorraadpot
Voor het deeg
225 gram starter (niet actief)
115 gr bloem
55 gr roomboter op kamer temperatuur
½ theelepel zout
2 eetlepel kruiden (rozemarijn, knoflook)
Om de crackers te bestrijken:
Olijfolie
zeezoutvlokken of grof zeezout uit een molen.


Zo maak je het deeg:
Meng de ingrediënten voor het deeg door elkaar tot een niet te plakkerig deeg (evt een klein beetje
bloem toevoegen)
Deel het deeg op in 2 delen en vorm een rechthoek. Verpak het in vershoudfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de
koelkast (langer mag ook) Het deeg moet daarna stevig aanvoelen.
Vormen en afbakken van de crackers:
Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius
Pak 1 deegplak uit de koelkast.
Bestrooi het bakpapier, je deegroller en de bovenkant van je deeg met een klein beetje bloem.
Rol het deeg uit totdat het ongeveer 1,5 mm dik is. Probeer het deeg overal even dik te krijgen.
Leg het bakpapier met het deeg op een bakplaat.
Breng met een kwastje wat olijfolie aan op het deeg en bestrooi met een klein beetje zoutvlokken.
Prik alle crackers 2 keer in met een vork (zodat ze niet opbollen tijdens het bakken)

Snij het deeg met een pizzasnijder in vierkantjes van ongeveer 4×4 cm
Herhaal de bovenstaande stappen met de tweede plak.
Bak de crackers ongeveer 20 tot 25 minuten totdat ze bruin worden. Draai halverwege een keer om in de oven (van achteren naar voren) zodat ze overal even bruin worden.
Haal ze uit de oven als ze allemaal goudbruin zijn en laat afkoelen op het bakblik.
Ze zijn ongeveer een week houdbaar op kamertemperatuur in een luchtdicht afgesloten voorraadpot (eerst goed af laten koelen!)
TIP: Invriezen kan ook, je krijgt ze weer knapperig door even in de oven of airfryer te bakken.
Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat!