Kombucha, wat is dat eigenlijk?

Hoe maak je kombucha

Kombucha is een lekker drankje met probiotische culturen. Het is gefermenteerd en op basis van groene of zwarte thee met suiker. Door het fermenteren vormen zich bepaalde bacteriën (vooral azijnzuurbacteriën en ook wat melkzuurbacteriën) welke de suikers en thee omzetten naar koolzuur, enzymen, glucoronzuur en vitamines. Het fermentatie proces zorgt ook voor de typische fris-zure smaak.

Probiotica, hoe zit dat nou?

Probiotica zijn bacteriën die een positieve werking hebben op onze darmen. Deze bacteriën komen meestal van nature voor in onze darmen. Ze spelen een belangrijke rol  in onze darmen en dragen bij aan onze algehele gezondheid.

Ik ben geen professional die heel veel weet van bacteriën maar hieronder vind je wat info en kan je zelf verder zoeken op internet. 

Er zijn heel veel verschillende soorten probiotische bacteriën (bacteriestammen) met vaak heel verschillende eigenschappen. Er zijn aanwijzingen dat probiotica goed zijn voor je weerstand en voor een goede stoelgang en darm gezondheid. Je kan je voorstellen dat het goed is om de verschillende soorten bacteriën te combineren voor een bredere werking. De meeste van de bacteriën horen tot de lactobacillen of bifidobacteriën stammen. In kombucha zit een beetje van de lactobacillen. en bijvoorbeeld in Desembrood vind je de bifidobacteriën.

Waarschuwing: de eerder genoemde effecten zijn nog niet door de Europese autoriteiten goedgekeurd. Ze zijn ook lastig wetenschappelijk vast te leggen omdat de scoby veranderd van samenstelling onder verschillende temperatuurs- en omgevingsomstandigheden. Kombucha bevat een heel klein beetje alcohol (< 0,5%) door de vergisting van de suiker.

Doordat de drank een wat hogere zuurtegraad heeft wordt het aangeraden dagelijks maximaal 1 glas van 150 ml te drinken. 

Als je snel last hebt van maagklachten dan kun je beter wat voorzichtiger zijn met Kombucha.

 

 

Zelf maken!

Heb je de aflevering op tv gezien over kombucha bij keuringsdienst van waarde?

Het komt er op neer dat de Kombucha welke je in de winkel koopt de mogelijke gezondheidseffecten meestal niet (meer) bezit doordat de bacteriën tijdens het proces gedood worden door filteren en pasteuriseren. De enige manier om van de gezondheidseffecten gebruik te maken is door het zelf te maken. Als je eenmaal een scoby hebt is het een erg goedkoop en lekker alternatief voor frisdrank.


Zo maak je kombucha:

Als je thee kan zetten kan je ook Kombucha maken.

Wat heb je nodig:

Ingrediënten:

Sccoby en startervloeistof

zwarte of groene thee (2 zakjes of los. Genoeg voor een halve liter sterke thee) 

500 ml kokend water

200 gram suiker

500 ml water (ongeveer kamertemperatuur)

Tools:

Grote pot met een inhoud van 1,5 tot 2 liter.

Theepot (of glazen maatbeker)

flessen om de kombucha in de gieten.

Trechter

zeefje

Wat ga je doen:

  • Doe de halve liter kokend water in een theepot en los de suiker op.
  • Voeg de thee toe aan het suikerwater.
  • Laat de thee afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur.
  • In de grote pot zit je scoby en ongeveer 200 ml kombucha. Voeg de thee hieraan toe.  
  • Voeg de 500 ml water (van ongeveer kamertemperatuur) toe het is niet erg als je wat meer of minder water toevoegd.
  • Zet dit mengsel weg op een warme plek maar NIET in de zon.

Temperatuur

De meningen zijn verdeeld over wat nu precies de juiste temperatuur is om Kombucha te fermenteren. Mijn ervaring is dat het het beste lukt op kamer temperatuur. In de winter duurt het langer (een week) dan in de zomer (2 tot 3 dagen)

 

zo maak je kombucha

Wanneer is de kombucha klaar? 

 

De Kombucha is klaar als jij hem lekker vindt! In het begin is dat een beetje lastig te bepalen.

Je ziet vaak wel wat meer activiteit als de Kombucha (bijna) klaar is. Daar bedoel ik mee dat je dan regelmatig bubbeltjes ziet opstijgen vanaf de scoby. Soms zie je schuim of ligt de scoby opeens helemaal scheef in de pot door alle lucht die zich verzameld. Druk hem dan ook rustig naar beneden, dit kan geen kwaad.

Ik proef meestal een beetje met een rietje. Deze steek je in de pot en dan neem je een klein slokje. Voel je een tintel? Is hij zuur genoeg? Dan is de Kombucha klaar. Is het nog zoet? Dan laat je hem nog een dag langer staan.

Ok, ik vind hem lekker! En nu? 

Wat ga je doen:

  • Zet een fles in de gootsteen
  • Zet de trechter met het zeefje erin, in de fles.
  • Giet de Kombucha door de zeef en de trechter in de fles.
  • Laat de scoby samen met ongeveer 200 ml (een mok) Kombucha in de pot zitten.
  • De Kombucha is nu klaar voor gebruik. Of als je het lekker vindt kan je hem nog langer laten fermenteren en evt smaakjes toevoegen.

Optie 1: Makkie! Doe de dop erop en zet hem in de koelkast. Dit is mijn favoriet!

Evt kan je smaakmakers toevoegen zoals schijfjes citroen, appel of gember.

Je kan ook sap toevoegen. Bijvoorbeeld appel- of bessensap

Optie 2: Laat de fles met de dop erop op het aanrecht staan zodat hij nog verder kan fermenteren. Je kan net zoals bij optie 1 ook smaakmakers toevoegen.

Je kan op deze manier wat meer koolzuur in je drankje krijgen en het resultaat wordt iets zuurder.

Start nu weer met het voeden volgens het recept en herhaal alle stappen.

 
 

Hoe drink je kombucha?

Kombucha is koud het lekkerst. Zeef de kombucha evt nog even voordat je hem in een glas giet. Soms vormt er zich spontaan weer een scoby in je fles, en dat smaakt een beetje glibberig (kan geen kwaad overigens)

Ik drink Kombucha het liefs in een groot glas met ijsklontjes of uit een gezellig limonade of wijnglas. 

Een schijfje citroen of takje munt maakt het helemaal af.

 

Hoelang is kombucha houdbaar?

Omdat Kombucha erg zuur is zal het niet snel gaan schimmelen en krijgen slechte bacteriën geen kans. Wel smaakt het echt niet lekker als het te lang gefermenteerd is. Dan wordt het azijnachtig (echt heel zuur). volg je smaakpapillen!

Als het drankje gekoeld in de koelkast staat houd ik meestal een week aan maar meestal is het hier binnen 1 a 2 dagen al op!

De scoby kan rustig weken lang op je aanrecht blijven staan. Overigens wel altijd uit de zon!

Ik wil even geen kombucha maken...

Tja, wat doe je dan met de scoby!?

De scoby is natuurlijk een levend iets wat gevoerd moet worden maar het kan ook wel een poosje zonder je aandacht. Laat de scoby met een laag kombucha (ongeveer een halve liter) op je aanrecht staan.

Als je het weer wil gaan gebruiken gooi je een gedeelte van de kombucha weg zodat je weer ongeveer 200 ml over houdt. Daarna ga je hem weer voeden.

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *