zo krijg je prik in je kombucha

 

Kombucha is inmiddels niet meer weg te denken uit de wereld van gezonde drankjes. De bruisende thee is niet alleen lekker, maar zit ook boordevol probiotica. Maar wat veel mensen zich afvragen, is: hoe krijg je eigenlijk die heerlijke prik in je kombucha? Het antwoord is eenvoudiger dan je denkt en begint al tijdens het fermentatieproces.

Kombucha krijgt zijn bruis van een natuurlijk proces: fermentatie. Wanneer de schimmel- of gistculturen (ook wel SCOBY genoemd) de suiker in de thee omzetten, komt er koolzuurgas vrij. Dit gas is wat de kombucha zijn kenmerkende bubbelende effect geeft. Maar de juiste hoeveelheid prik krijgen is niet altijd vanzelfsprekend. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kombucha lekker bruisend is.

1. Tweede fermentatie: de sleutel tot prik

De tweede fermentatie is waar het allemaal gebeurt. Nadat je kombucha de eerste keer is gefermenteerd, kun je hem bottelen met wat extra suiker (of fruit). Het suiker in de fles geeft de gist de kans om nog een keer te fermenteren, en dit is het moment waarop het koolzuurgas zich ophoopt. Deze extra fermentatie zorgt niet alleen voor meer prik, maar kan ook zorgen voor extra smaak.

2. Sluit de flessen goed af

Tijdens de tweede fermentatie is het belangrijk dat je de flessen goed afsluit. Een luchtdichte afsluiting zorgt ervoor dat het koolzuurgas niet ontsnapt. Gebruik bijvoorbeeld beugelflessen of goed afsluitbare flessen. Hierdoor kan de kombucha zichzelf lekker vol laten lopen met koolzuurgas, wat resulteert in een heerlijke bruis.

3. Wacht geduldig

Geduld is een schone zaak. De tweede fermentatie duurt meestal zo’n 3 tot 7 dagen, afhankelijk van de temperatuur in je huis. Hoe langer je wacht, hoe meer prik je zult krijgen, maar pas op dat je niet te lang wacht. De kans bestaat dat de fles onder druk komt te staan en kan barsten als er teveel gas is opgebouwd.

4. Bewaar in de koelkast

Als je kombucha eenmaal de gewenste prik heeft, zet je hem in de koelkast. De kou vertraagt de fermentatie, waardoor de hoeveelheid koolzuurgas in de fles stabiliseert en je kombucha niet verder gaat gisten. Bovendien is gekoelde kombucha extra verfrissend!

Als je nog meer wil weten over kombucha kan je verder lezen in DIT artikel op mijn blog.

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *