Pizzadeeg op basis van zuurdesem
Hier is een basisrecept voor een pizza op basis van zuurdesem gebakken in een normale (huishoud)oven. Dit recept gebruikt actieve zuurdesemstarter in plaats van commerciële gist voor een rijke smaak en goede textuur.
Hier is een uitgebreid basisrecept voor een heerlijke pizza op basis van zuurdesem. Dit recept maakt gebruik van een actieve zuurdesemstarter in plaats van commerciële gist, wat zorgt voor een rijke, complexe smaak en een uitstekende textuur. Door het fermentatieproces met zuurdesem krijgt de pizza niet alleen een unieke smaak, maar ook een gerecht dat licht en luchtig is, perfect voor elke gelegenheid.

ingrediënten voor de pizza
We gaan pizza maken!
Dag 1, je starter voeden
-
Zo voed je je starter
Voer je starter minstens de avond van te voren met een ratio van 1 op 5.
In mijn HANDLEIDING Lees je meer over het onderhouden en actief krijgen van je starter.
voor 100 gram starter pak je ongeveer 15 gram starter en voer je deze met 50 gram bloem en 50 gram water.
In de winter duurt het bij mij wel 16 uur voordat de starter voldoende actief is. In de zomer lukt het meestal in een uur of 10.
Dag 2, Het deeg maken.
-
het mengen en laten rijzen van je deeg.
Meng het water met de desemstarter en roer goed door zodat de starter oplost.
Voeg daarna de bloem en het zout toe.
Roer het deeg met een lepel of DEENSE KLOPPER.
Als het meel het water goed heeft opgenomen mag je stoppen met roeren. Maak de zijkanten van je kom schoon met een deegkrabber van kunststof.
Laat 30 minuten afgedekt staan.
Rekken en vouwen
-
het rekken en vouwen van het deeg.
als het deeg 30 minuten heeft gerust zal je merken dat het deeg meer elastisch is geworden. Het deeg vormt gluten.
Nu ga je het deeg rekken en vouwen door het deeg steeds van buiten naar binnen te vouwen. Doe dit 8x en laat 30 minuten rusten.
Herhaal deze stap 4 keer. Dus vier kier rekken vouwen, en dan 30 minuten rusten.
Bulkrijs
-
Na het rekken en vouwen laat je het deeg rijzen.
Als je klaar bent met het rekken en vouwen zal je merken dat het deeg echt een mooie bal vormt en mooi elastisch is. Nu is het tijd om het deeg te laten rijzen.
Het rijzen gaat sneller als het warm is in huis (of als je deeg warmer is doordat je warm water hebt gebruikt) als het deeg verdubbeld is is de bulkrijs klaar.
Pizzabollen vormen.
-
het vormen van bollen met pizzadeeg
Strooi wat bloem op je werkblad. Stort het deeg uit de kom op je werkblad en snij het deeg met een deegkrabber in 4 gelijke stukken van ongeveer 250 gram. Vorm bollen van het deeg door de buitenkant naar binnen te vouwen. als je niet verder kan dan draai je de bol om met de vouwen aan de onderkant. Probeer nu het deeg op spanning te brengen door het rond te draaien op het aanrechtblad onder de muis van je hand. probeer de zijkanten voorzichtig onder het deeg te rollen.
Leg de 4 bollen in een luchtdichte bak en bewaar in de koelkast totdat je wil gaan bakken. Hier kan je 1 tot 3 dagen mee wachten.
Als je ongeduldig bent kan je het deeg ook een half uur laten rusten na het vormen van de bollen en daarna vormen tot een pizza.
dag 3 het vormen van de pizza en het bakken
-
Vandaag ga je pizza bakken!
Verwarm je oven met als je deze hebt, een pizzasteen, goed voor, zo heet mogelijk en minstens 30 minuten. Als het lukt op 250 of hoger graden.
Zet ondertussen je toppings klaar. Tomatensaus mag natuurlijk niet missen.
Bestrooi je werkblad DIK met maisbloem of rijstebloem. Dit zorgt ervoor dat de pizza niet blijft plakken. Als de oven op temperatuur is haal je voorzichtig 1 bolletje pizzadeeg uit de bak. Druk het bolletje een beetje plat en spreid de pizza steeds meer uit zonder een deegroller te gebruiken. probeer de randen van de pizza niet plat te drukken voor een mooie korst om je pizza. verwijder nu zoveel mogelijk de bloem van het deeg en leg hem op een pizzaschep (of dunne broodplank) bestrijk de pizza met tomatensaus en schuif hem in de oven. Na 10 minuten voeg je de andere toppings toe. Dit doe je zodat de kaas niet verbrand voordat je bodem gaar is.
Na ongeveer 15 minuten is de pizza klaar.
Eetsmakelijk!