Desembrood uit de Pan
Al heel lang zocht ik naar een recept wat makkelijk te volgen is en de basis kan zijn voor mijn desembroden. Dit was het recept waar ik voor het eerst succes mee boekte!
Doordat het brood in een pan gebakken wordt, heb je meer kans op succes, omdat het beter zijn vorm behoudt. Daarnaast creëert de pan een mini-oven, waardoor je een lekkere, knapperige korst krijgt.
ingrediënten voor het brood.
We gaan brood bakken!
Dag 1, je starter voeden
-
Zo voed je je starter
Voer je starter minstens de avond van te voren met een ratio van 1 op 5.
In mijn HANDLEIDING Lees je meer over het onderhouden en actief krijgen van je starter.
voor 100 gram starter pak je ongeveer 15 gram starter en voer je deze met 50 gram bloem en 50 gram water.
In de winter duurt het bij mij wel 16 uur voordat de starter voldoende actief is. In de zomer lukt het meestal in een uur of 10.
Dag 2, Het deeg maken.
-
het mengen en laten rijzen van je deeg.
Meng het water met de desemstarter en roer goed door zodat de starter oplost.
Voeg daarna de bloem, meel en het zout toe.
Roer het deeg met een lepel of DEENSE KLOPPER.
Als het meel het water goed heeft opgenomen mag je stoppen met roeren. Maak de zijkanten van je kom schoon met een deegkrabber van kunststof.
Laat 30 minuten afgedekt staan.
1e keer rekken en vouwen
-
het rekken en vouwen van het deeg.
als het deeg 30 minuten heeft gerust zal je merken dat het deeg meer elastisch is geworden. Het deeg vormt gluten.
Nu ga je het deeg rekken en vouwen door het deeg steeds van buiten naar binnen te vouwen. Doe dit 8x en laat 30 minuten rusten.
2e keer rekken en vouwen
-
Het herhalen van rekken en vouwen van het deeg.
als het deeg 30 minuten heeft gerust zal je merken dat het deeg nog meer elastisch is geworden. Het deeg vormt gluten.
Nu ga je het deeg weer rekken en vouwen door het deeg steeds van buiten naar binnen te vouwen. Doe dit 4x en laat 30 minuten rusten.
herhaal het rekken en vouwen
-
Herhaal het rekken en vouwen nog 2x
laat het nu ongeveeer 1 uur rusten tussen door.
Bulkrijs
-
Na het rekken en vouwen laat je het deeg rijzen.
Als je klaar bent met het rekken en vouwen zal je merken dat het deeg echt een mooie bal vormt en mooi elastisch is. Nu is het tijd om het deeg te laten rijzen.
Het rijzen gaat sneller als het warm is in huis (of als je deeg warmer is doordat je warm water hebt gebruikt) als het deeg verdubbeld is is de bulkrijs klaar.
het brood vormen
-
het vormen van een brood
Als de bulkrijs klaar is ga je het brood voorvormen. Je maakt er of een ronde vorm van of een punt form. Hier zijn filmpjes over te vinden op youtube.
Laat het daarna 20 minuten rusten.
Het deeg vormen en in een vorm laten rijzen.
-
de 2e rijs vind plaats in een vorm.
De 2e rijs vind plaats in een vorm zoals een rijsmandje of een kom met een doek erin. Dit doe je zodat het brood alvast de vorm krijgt zoals je hem straks uit de oven wil hebben. Nadat je het brood hebt laten rijzen in een mandje gaje het NIET meer bewerken, wees zuinig op je luchtbellen!
Vorm het brood nu en zorg dat er spanning is op het deeg. Let het brood met de onderkant naar boven in een mandje en zet het brood nu afgedekt in de koelkast. De koude temperatuur zal ervoor zorgen dat het brood bijna niet meer rijst. Daarnaast zal het deeg wat steviger worden zodat je het straks makkelijker in de oven krijgt.
dag 3 het afbakken van het brood.
-
het brood mag vandaag de oven in.
Verwarm je oven met pan goed voor, zo heet mogelijk en minstens 30 minuten. Als het lukt op 250 graden.
Gebruik een gietijzeren pan zoals bijvoorbeeld DEZE De pan zorgt voor een mini oven in jouw oven met de perfecte vocht en temperatuur balans. Het brood kan ook niet uitzakken omdat het stevigheid haalt uit de wanden van de pan.
Als de pan goed is opgewarmd haal je hem uit de oven en laat je het brood langzaam in de pan zakken.
Snijd het brood in om te kunnen controleren waar het brood gaat openbarsten.
Zet het 20 minuten met deksel in de oven en zet de temperatuur op 230 graden.
Haal de deksel van de pan en bak nog ongeveer 20 minuten op 200 graden.
Het brood is gaar als de binnentemperatuur ongeveer 95 graden is en het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt.