Desembrood

Na veel pogingen lukt het me nu sinds een poosje om lekker brood te bakken. De ene keer gaat het beter dan de andere keer. Steeds vaker zitten er echt topbroden bij.

Er is denk ik geen manier om dit even snel te leren. Je moet goed kijken naar wat er gebeurd met je deeg en begrijpen waarom je bepaalde dingen doet.

Ik leer eigenlijk elke keer als ik iets bak weer iets bij en dat maakt het zo leuk!

desembrood
Desembrood

 Lees HIER meer over fijn persoonlijke reis naar het perfecte brood

Mijn desembrood recept

Ik volg meestal het volgende recept voor mijn broden. Dit recept is voor een brood van ongeveer 800 gram (of 2 kleindere)

De hoeveelheid water kan een beetje verschillen van dag tot dag. Dat heeft te maken met het vocht in het meel en het soort meel dat je gebruikt.

  • Ingrediënten voor een brood van +/- 800 gram:
  • Bloem 400 gram
  • volkorenmeel 100 gram
  • (zee)zout 8 gram
  • water 330 tot 350 gram
  • 100 gram actieve starter (zie gratis HANDLEIDING)
het mengen van de ingrediënten voor desembrood.

Wat heb je nodig:

  • Een grote kom om je deeg in te maken
  • Ik gebruik graag een Deense klopper voor het mengen van het deeg
  • 1  rijsmandje (Ø20 tot Ø23 of ovaal 25x15x8 cm)
  • Een deegschraper van metaal om je deeg me op te pakken en je aanrecht schoon te houden
  • Een plastic deegschraper om je kom mee schoon te schrapen.
  • Een scheermesje of schoon stanleymesje om je brood in te snijden
  • Een metalen bakje of bakblik om water in te doen en stoom te creëren in de oven.
  • Als je deze  hebt, een pizza steen of Dutch oven. Op een bakplaat lukt het ook.

TIP: Een timer is eigenlijk ook onmisbaar. Ik spreek uit ervaring, je vergeet je brood snel als je afgeleid bent door de dagelijkse dingen.  Brooddeeg wat overrezen is of brood wat verbrand is, is zo zonde van je inspanningen! 

Bakpapier is in het begin ook makkelijk, dan kan je het brood wat makkelijker in de oven (of Dutch oven) krijgen.

Desembrood

Mijn recept

Er zijn heel veel recepten en manieren om brood te bakken. Dat vond ik zo verwarrend toen ik startte met broodbakken. Ik heb nu uit veel methodes wat dingetjes gehaald en mijn eigen manier gevonden. Ik hou het graag simpel en ben meestal tevreden met het resultaat. Het kan luchtiger en prachtiger, maar dat zou me te veel tijd en moeite kosten. 

Ik heb best een druk leven en op deze manier kan ik broodbakken tussen andere dingen door. 

Zo maak ik mijn brood:

Je moet eerst een actieve starter hebben. Deze voed ik meestal in de avond zodat ik de volgende ochtend een actieve starter heb. 

Ik maak eerst een nat mengsel. Ik meng het water en de actieve starter. Dit roer ik doorelkaar totdat de starter is opgelost. Ik gebruik hiervoor een grote glazen schaal. Daarna voeg ik de droge ingrediënten toe, bloem, meel en zout.

Ik roer alles door elkaar met een DEENSEKLOPPER totdat al het meel nat is. Het hoeft nog geen glad deeg te worden.
Het mag klonterig zijn, als het maar aan elkaar blijft hangen en al de bloem is opgenomen. Dan laat ik het een half uur staan (afgedekt, zodat het niet uitdroogt)

Na een half uur zal je zien dat het deeg een beetje elastisch wordt. Je gaat het deeg dan uitrekken en dubbelvouwen. Dit doe ik de eerste keer ongeveer 8 keer. Daarna laat ik het ongeveer 1 uur staan. 

Nu ga je weer rekken en vouwen. Je zal zien dat het deeg steeds rekbaarder wordt. Je rekt 4 keer. Laat het deeg weer een uur rusten en herhaal deze stap nog 2 keer.

Nu gaat de bulkrijs beginnen. Het deeg moet dan ongeveer verdubbelen in omvang. Dit duurt +/- 4 tot 8 uur bij een temperatuur van ongeveer 21 graden. Hoe warmer de omgevingstemperatuur is, des te sneller je deeg zal rijzen. In de winter kan het echt een stuk langer duren en zoek je misschien beter een warm plekje in huis. Je kan ook je oven een beetje opwarmen en het daar laten rijzen. Let op, niet te warm! 30 graden is heel fijn om het snel te laten rijzen. Het brood wordt op deze manier ook minder zuur omdat het fermentatieproces korter duurt. Het nadeel daarvan is dat het gezondheidseffect van desem ook minder is op deze manier.

Als je deeg verdubbeld is ga je het brood vormen. Je zorgt ervoor dat je brood de gewenste vorm krijgt en de buitenkant van je brood op spanning komt te staan. Dit doe je zodat het brood niet instort als het brood verder gaat rijzen. Het deeg is behoorlijk plakkerig. Een metalen deegschraper zal je helpen om het op te tillen en te vormen. Je gaat op een zachte manier om met het deeg zodat de gecreëerde luchtbellen zoveel mogelijk behouden blijven. Als het brood gevormd is gaat je brood in een RIJSMAND. Deze rijsmand bestrooi je eerst met rijstmeel zodat het brood er ook makkelijk weer uit komt. 

Je zou het verder kunnen laten rijzen op het aanrecht maar mijn grootste eyeopener was dat als je het in de koelkast zet, dit het proces vertraagd en dat je het dan af kan bakken op een moment dat je het ook zou willen eten. Je kan het op deze manier beter plannen! 

Na deze rijs, ga je het brood afbakken. Het hoeft op dit moment niet super gerezen te zijn (als de bulk rijs maar goed was)

Haal het brood voorzichtig uit het mandje, snij het in en bak het brood in een (45 minuten) voorverwarmde oven van 230 graden af. De eerste 15 minuten met stoom en daarna nog ongeveer 30 minuten. Je weet dat je brood klaar is als je een hol geluid hoort als je op de onderkant klopt.

 

Hoe zorg je dat je brood klaar is op een moment dat jij het wil eten? De broodbakplanning

Dit vond ik het allerlastigste om te leren en soms gaat het nog steeds mis omdat ik het deeg tussendoor vergeet (timer zetten!).

In totaal heb je ongeveer 8 uur nodig voordat je brood door de eerste rijs heen is. (dus het mengen van je ingrediënten totdat het de koelkast in kan) Het is dus handig om in de ochtend of middag te beginnen zodat je wel op tijd naar bed kan! 

Ik deel mijn schema graag met je. Als ik ga bakken ziet mijn schema er zo (ongeveer uit):

Start op tijd met het actief maken van je starter! Ik doe dit meestal de dag ervoor. In de winter zal je starter langer nodig hebben om actief te worden dan in de zomer. Als het huis +/- 21 graden is dan maak voed ik mijn starter rond 19:00 uur als ik in de ochtend wil bakken. 

Als het kouder is (17 a 18 graden) dan voed ik de starter in de middag of ik voed hem in de avond en zet het ’s morgens 1 of  2 uur op een warmer plekje. Dit is iets wat je zelf een beetje uit moet testen. Voor meer tips kan je mijn gratis handleiding DOWNLOADEN.

Dag 1: 

19:00 uur, starter voeden

Dag 2:

  • 7:30 ingrediënten mengen
  • 8:00 eerste rek en vouw (8x)
  • 9:00 2e rek en vouw (4x)
  • 10:00 3e rek en vouw (4x)
  • 11:00 4e rek en vouw (4x)
  • 15:00 Als het goed is is je deeg nu verdubbeld. Nu ga je het deeg voorvormen
  • 15:30 navormen, het rijsmandje in en in de koelkast 
TIP: de tijden hierboven zijn niet strikt. Er kan wat meer of minder tijd tussen zitten. Ga gerust op pad voor een boodschapje of breng je kids naar school. Mocht er 2 uur tussen zitten dan is er nog steeds geen man overboord!! Zorg wel dat er minstens 20 minuten tussen zit.

 

Dag 3 

  • De volgende ochtend gelijk na het opstaan de oven aanzetten en 45 minuten voorverwarmen op 230 graden (ook het bakje zonder water voorverwarmen)
  • Rond 7:30 het brood in de oven en een kopje water in het stoombakje gieten.
  • 7:45 bakje met water verwijderen en de oven verlagen naar 200 graden
  • +/- 8:15 het brood uit de oven en laten afkoelen op een rooster
  • Rond 10:00 uur zal het brood afgekoeld zijn en mag je het snijden. Ik weet het, het is superlastig om zolang te wachten. Je wil natuurlijk weten hoe de binnenkant eruit ziet maar het proces is na het bakken in de oven nog niet klaar. Het gaart nog een beetje na.

Ik hoop dat ik je met dit recept op weg heb geholpen om je eigen brood te bakken.
Ik ben bezig om mijn manier van broodbakken op papier te zetten zodat ik jou kan helpen. Ik zou het echt heel leuk vinden als ik jou ook zover kan krijgen om zelf je eigen heerlijke en gezonde brood te bakken! Ik help je hier graag bij!

Succes met bakken en veel plezier in het ontdekken! 

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

 

5 reacties

    • Haha, ja het is wel veel werk inderdaad.
      Ik zou vandaag wel eens lekker met een (kook)boek op de bank willen chillen. Maar ik ben bang dat dat weer niet gaat lukken…
      Ik kwam net een recept tegen voor homemade marshmallows! Lijkt me zo leuk om te proberen.

      Bedankt voor je berichtje en een fijne zondag!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *