Mini bakkerij

Afgelopen weekend besloot ik een boost te geven aan mijn bakervaringen en meer dan 2 broden op 1 dag te gaan bakken om zo wat kilometers te maken in het bakken.
Ik ging vorige week naar de Makro en kocht daar een “foodgrade” bak met een inhoud van 15 liter zodat ik hier een flinke hoeveelheid deeg in kon maken. Nou de bak was dus net groot genoeg! Vrijdagavond startte ik mijn desemstarter op met 1 eetlepel voorraadstarter, 300 gram bloem en 300 gram water. Alles in XXL. Superleuk om te doen!

Zaterdag aan het einde van de morgen was mijn starter actief genoeg om mijn deeg te gaan maken. Tussen het huishouden en de zwemles door gaf ik het deeg een paar keer een “stretch and fold” en later een paar “coil folds”. ‘s avonds gingen we gezellig op visite en toen ik daarna thuis kwam was het deeg zover gerezen, dat de deksel omhoog kwam! Super gaaf 🙂

 

15 liter desemdeeg

Wauw! Wat een hoeveelheid deeg!

Ik stortte het deeg op het aanrecht. Het liet heel mooi los uit de bak. Het storten zelf ging maar net goed want mijn aanrecht is eigenlijk niet groot genoeg voor deze hoeveelheid deeg. Het kroop bijna over de rand. De volgende keer kan ik het beter op de eettafel storten en daarna op het aanrecht de broden vormen. 

Doordat er niet veel ruimte was ging ik snel aan de gang om de 6 broden te vormen. Ik vergat hierbij de broden af te wegen. Er was 1 vrij klein brood van 700 gram en 2 grote broden van 1 kg! 

 

 

Desemdeeg op het aanrecht

 

Daarna was het nog even zoeken naar “iets” waar ze de nacht in konden doorbrengen in de koelkast. Met een bij elkaar geraapt boeltje is dit toch gelukt. 3 rijsmandjes en 3 broodvormen gingen met een zak erom de koelkast voor de laatste rijsperiode. Het deeg wordt in de koelkast ook wat steviger en is dan makkelijker te behandelen voordat het de oven in gaat. Je kan er dan ook beter vormpjes in snijden.

Ik vind de rijsmandjes welk het fijnst werken. Ik heb er nog een paar bij besteld, dus de volgende keer kan ik alles laten rijzen in de mandjes.

Desembroden klaar voor de laatste rijs. In mandjes en broodvoermen

Lekker vroeg!

’s morgens om 6 uur ging de wekker. Dat is dan wel even vroeg op zondagmorgen…  Ik zette gelijk de oven aan en ging wandelen met de hond. Als ik eenmaal wakker ben vind ik het eigenlijk heerlijk in de ochtend. De rust op dit tijdstip vind ik fijn en daarna zie je het langzaam licht worden en ontwaakt de wereld. 

Toen ik terugkwam van de wandeling maakte ik mijn aanrecht nog even goed schoon en haalde ik de eerste 2 broden uit de koelkast. Er passen niet meer dan 2 broden tegelijk in mijn oven dus ik moest het in 3 keer bakken. Een brood gaat ongeveer 40 minuten in de oven en daarna moet de oven weer opwarmen. Ik was rond half 11 klaar met de broden bakken en toen kon ik het bericht rondsturen dat de broden konden worden opgehaald. Al met al een flinke klus!

Ik had op Instagram een oproep gedaan om te laten weten dat ik brood ging bakken en of er mensen waren die dit brood ook eens wilde proberen. 

Best spannend om mensen mijn brood te laten proeven maar ik kreeg superleuke reacties!

Trots op het resultaat

Ik ben erg tevreden over het resultaat. Alle broden zagen er anders uit en dat heeft ook wel weer zijn charme. Ik vond het heel leuk om te doen en wil dit vaker gaan doen. Ik heb ook veel geleerd en dat was precies de bedoeling!

 

Lijkt het jou nou ook leuk om zelf brood te gaan bakken? Ik heb mijn basisrecept gedeeld en dat kan je HIER vinden.

Mini bakkerij, desembroden bakken
Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *