Lekker veel broodbakken en oefenen.

De laatste tijd ben ik ontzettend veel aan het bakken en het is iets waar ik echt van geniet. Ik bak wel zo’n tien broden per week en elke keer als ze uit de oven komen, ben ik trots en helemaal verliefd op mijn broden. Regelmatig geurt ons huis naar versgebakken brood en het zien van die mooie, goudbruine tinten en de verse knapperige korst maakt het alle moeite waard. 

Het experimenteren met het proces van het  maken van brood is voor mij ook een creatieve uitlaatklep. Elk brood dat ik maak is weer uniek en ik vind het heerlijk om te experimenteren met verschillende recepten en technieken. Het is echt een geweldige ervaring om te zien hoe iets eenvoudigs als tijd, bloem, water, en zout samenkomt tot een prachtig eindproduct.

bruin desembrood met zachte korst.
desembrood maar dan met zachte korst.
sneetje brood, desem

Bruinbrood, met zachte korst op basis van desem

Een van de dingen die ik heel graag zou willen kunnen is het bakken van gezond en lekker brood wat ook in de smaak valt bij mijn kinderen. Ze vinden mijn landbroden vaak toch te stevig (al beginnen ze eraan te wennen) Het zou geweldig zijn als ik helemaal geen brood meer hoef te kopen in de supermarkt en zij dit brood mee kunnen nemen naar school. Ik was al een poosje op zoek naar een recept dat eenvoudig te maken is en mijn kinderen lekker zullen vinden.

Het brood dat ik pas maakte komt in de buurt! het is een recept waar naast bloem, meel, water en zout ook honing en boter is toegevoegd. Dit brood ga ik vaker bakken om het te perfectioneren.

Siemens stoomoven
siemens stoom oven

Nieuwe oven!

Een probleem waar ik al snel tegenaan liep toen ik meerdere broden per dag ging bakken, was mijn ovencapaciteit. Ik kan in mijn oven 1 brood tegelijk bakken en als ik meer broden wil bakken schiet dat natuurlijk niet echt op. Sinds een week of twee heb ik dan ook een tweede oven en ik ben hier super blij mee!

Het is een Siemens HB6B50C0 stoom en bak oven. Ik kan nu broden bakken en gecontroleerd stoom toevoegen. Ik merk dat mijn broden nu nog mooier uit de oven komen! Er is ook een functie om deeg te laten rijzen en deze werkt ook heel fijn. Zeker omdat ik nu echt aan het zoeken ben hoe mijn deeg goed kan rijzen omdat de temperatuur in huis zakt.

Hiervoor zat er in deze keukenkast in het bovenste vak een magnetron. Deze gebruikte ik nog wel eens maar ik geloof eigenlijk dat dit niet zo goed is voor de voedingswaarde van je eten. Dus deze ging er dus uit. Ik mat het gat op en speurde marktplaats af voor een vervangende oven. Ik vond deze stoomoven voor 450 euro en heb de magnetron verkocht voor 100 euro. Ik ben heel blij met deze switch!

 

Vegan snicker recept

Ik ben de laatste tijd weer bezig met het maken van chocolade recepten om mijn zoete cravings op een gezondere manier te stillen. Onlangs maakte ik dadelballetjes en vorige week vegan-snickers. Ze waren zo lekker dat ik ze meteen nog een keer gemaakt heb. Het nadeel is dat de ingrediënten best prijzig zijn. Het is dus geen goedkope snack, maar het is wel erg smaakvol en rijk aan vezels en voedingsstoffen.

Dit recept ga ik deze week nog uitschrijven en op de site plaatsen. Hier alvast wat foto’s:

Vegan snicker repen, met dadels, kokos, pindakaas, cashewnoten, hazelnoten en honing.
Vegan snickerreep met dadels, kokos, pindakaas, cashewnoten, hazelnoten en honing.

Pita en platbrood

Ik heb pita’s gemaakt volgens een recept dat ik heb gevonden van “de super dushi chef” en je kunt het recept HIER vinden. 

In plaats van de gebruikelijke 500 gram witte bloem heb ik besloten om hiervan 100 gram te vervangen door volkorenmeel, zodat ik een gezondere “bruine” versie van de broodjes kon maken. Ik heb verder het recept precies gevolgd zoals het stond en ik moet zeggen dat ik ze erg lekker vond. Fijn om weer een gezonder alternatief te hebben gemaakt voor de kant-en-klare broodjes die je in de winkel kunt kopen.

Voor een gezellige avond met mijn vriendinnen heb ik ook Armeense platbroden gemaakt. Ik maakte er een gezonde yoghurt dip bij. Deze broodjes bevatten sesamzaad en zwarte komijnzaden en het recept komt uit het boek HOE BAK IK BROOD geschreven door Emmanuel Hadjiandreou. 

Dit boek is echt een aanrader als je meer wilt leren over het maken van verschillende soorten brood. Het legt alles stap voor stap uit, waardoor het heel toegankelijk is voor zowel beginners als voor mensen die al wat ervaring hebben. Je leert er niet alleen hoe je gistbrood maakt, maar ook hoe je brood op basis van desem bakt. Het is een nuttige bron voor iedereen die regelmatig zelf brood wil maken en zo meer wil weten over de verschillende technieken en ingrediënten die erbij komen kijken.

Armeense platbroden
Armeens platbrood
Pita, Pita broodjes
Pita

Deze week volgt dus nog het recept voor de vegan snicker repen en ik ga weer lekker verder met bakken!

Fijne dag!

 

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *