Tips voor je verlanglijstje als thuisbakker
Het is weer bijna tijd voor Sinterklaas en dat betekent dat veel mensen nadenken over wat ze die lieve man kunnen vragen. Of misschien weet jij niet precies wat je voor je verjaardag kunt vragen en heb je wat hulp nodig bij het bedenken van leuke ideeën.
Geen zorgen, er zijn altijd mogelijkheden om iets te verzinnen dat perfect bij jou past!
Als je een hobby hebt zoals (desem)broodbakken, dan zijn er volop opties voor leuke en interessante cadeautjes die je kunt vragen. Denk bijvoorbeeld aan handige bakaccessoires zoals een goede deegschraper of mooie bewaarpotten voor je meel. Laat je inspireren door deze ideeën!
Mijn musthaves voor het bakken van brood
Ok, het is natuurlijk persoonlijk en iedereen heeft zijn eigen voorkeuren voor keukenhulpjes. Hieronder deel ik wat ik gebruik bij het bakken van brood en pizza. Hier al vast een link naar een leuke BAKSET. Het kopen van een set is vaak goedkoper dan alles los kopen. Online is baktotaal een hele leuke winkel, Amazon en Bol.com verkopen ook veel. Als je de stad in gaat is Dille en kamille een aanrader en elke grote stad heeft wel zijn eigen kookwinkel.
Hieronder mijn cadeautips!
Cadeautjes onder de 10 euro:
Deense klopper
De beste ontdekking voor mij is de Deense klopper. Ik had hier eigenlijk nog nooit van gehoord, totdat ik begon met zuurdesem filmpjes kijken op Instagram en nu ben ik verkocht! Je kan deze online vinden bijvoorbeeld HIER
Je gebruikt hem om ingrediënten voor deeg te mixen. Een Deense klopper is steviger dan een gewone garde. Je mengt zo de ingrediënten van je (brood) deeg zonder vieze handen te krijgen.
TIP: Als je klaar bent met mengen. Maak dan 1 hand nat en haal met de natte hand het deeg van de klopper af. Spoel hem daarna gelijk af om aankoeken van het deeg te voorkomen.
Timer
Dit is voor mij een musthave. Ik doe namelijk vaak 10 dingen tegelijk. Herken je dat? Dan vergeet ik dus rustig dat mijn brood nog in de oven staat met als resultaat een aangebakken brood. Zooo zonde van al het werk!
Ik heb een digitale timer die ik met me mee kan nemen als ik bijvoorbeeld de tuin in ga.
Deegsteker
Een deegsteker is meestal van metaal en helpt je het deeg ik stukken te snijden, te vormen en op te tillen. Je kan er ook fijn je aanrecht mee schoonmaken als er aangekoekt deeg op zit. je vind deegstekers online
Deegschraper
Een deegschraper is van plastic of stevig siliconen en gebruik je om het deeg zo “heel” mogelijk zonder de luchtbellen te beschadigen uit de kom te halen of de zijkanten van de kom schoon te schrapen. Je vind deegschrapers online op de bekende sites.
Plantenspuit
Deze gebruik je om je deeg in te sprayen voordat het de oven in gaat. Op het water kan je dan pitjes
of zaden plakken. Het water helpt om een lekkere krokante korst op je brood te krijgen. Een plantenspuit heb je meestal wel in huis. Ze zijn te koop bij een tuincentrum, blokker en online.
Notitieboekje of logboek
Het bakken van desem is niet iets wat je in een keer leert. Het is een proces en elke keer leer je weer wat bij. Het helpt om steeds op te schrijven wat je gedaan hebt en hoe het resultaat was.
Hier zijn speciale logboeken voor, maar een notitieboekje gaat ook.
Ik heb zelf een map met insteekhoesjes en geprinte receptkaarten logboekpagina’s waar ik dan van alles kan opschrijven en in kan stoppen. Een soort journaling voor bakken, erg leuk om te doen!
Afdekhoesje
Tijdens het rijzen dek je het deeg af tegen uitdrogen en ongedierte (fruitvliegjes zijn dol op desem)
Je kan het afdekken met een vochtige theedoek of een douchemutsje. Ik gebruik zelf afdekhoesjes van wasdoek. Het voordeel van wasdoek (of waswrap) is dat het ademt en antibacterieel is door de bijenwas. Ik maak af en toe zelf wasdoeken en zal nog wel eens delen hoe ik dat dan doe.
Je kan WASDOEK ook kant en klaar kopen. Ook handig om je brood in te bewaren als het klaar is.
Thermometer
Als je het leuk vind om een logboek bij te houden zodat je meer inzicht krijgt in hoe je deeg zich gedraagt. Dan is het belangrijk om ook de temperatuur mee te nemen in je bevindingen.
Temperatuur heeft een grote factor in het wel of niet goed rijzen van je deeg. Kies een thermometer voor de omgevingstemperatuur.
Koelrooster
Je brood laat je afkoelen op een rooster zodat het vocht wat nog in het brood zit kan ontsnappen. Ik vind het ook altijd erg gezellig staan in de keuken. Kies een rechthoekige, dan kan je namelijk 2 broden tegelijk kwijt! Ik kocht mijn zwarte taartrooster in Zweden bij Sostrene Grene maar ik zie ze ook online, bijvoorbeeld dit TAARTROOSTER.
Scheermesje
Het goedkoopst en meest effectief vind ik toch wel een scheermesje om je brood mooi mee te
versieren. Brood barst tijdens het bakken altijd open omdat er een korst gevormd wordt maar het brood nog door rijst tijdens het bakken. Je kan dit sturen door sneden te maken in het deeg. Je kan de mooiste patronen maken op internet is veel inspiratie te vinden.
Je gebruikt een scheermesje dat in een apparaat gaat of in zo’n KOOKPLAATKRABBER.
Kwastje
Een kwastje in de keuken is superhandig om overtollig bloem van je brood te kwasten. Je kan ze ook gebruiken om het brood na het bakken met ei, boter of melk te bestrijken. Je vind deze bij de Hema, Blokker maar ook online.
Maatschepjes en maatlepels
Hier schreef ik eerder al een artikel over. Als je meer wil weten kan je dit HIER lezen.
Cadeautjes onder de 25 euro:
Rijsmandje
Na de eerste bulkrijs ga je het brood vormen en daarna heeft het nog een tweede rijs nodig in de vorm van het brood dat je gaat bakken. Ik gebruik hiervoor een rijsmandje. Dat noemen ze ook wel een banneton. Door het in zo’n mandje te laten rijzen krijgt het niet alleen een mooi patroontje maar het absorbeert ook nog vocht uit het deeg en zorgt ervoor dat er nog wat lucht bij het deeg kan komen. Kies wel een mandje van natuurlijk materiaal. Een ronde rijsmand van 23 cm is goed voor een deeg van 800 gram en past dan ook weer precies in de gietijzeren pan met een diameter van 25 cm. HIER vind je een link naar banneton mandjes van het juiste materiaal en de juiste diameter.
Weegschaal
Want meten is weten! Zorg er voor dat de weegschaal vanaf 1 gram tot zeker 1 kg kan wegen en kies een digitale die per gram weegt.
TIP: Let bij het kopen van de weegschaal ook op dat hij groot genoeg is, zodat als er een flinke schaal op staat de display nog af te lezen is!
Voorraadpotten
Voor meel en bloem heb je luchtdichte voorraad potten nodig. Als je regelmatig bakt gaat er heel wat voorraad doorheen. Ik heb zelf het liefste voorraadpotten waar ongeveer 3 kg in kan. Anders dan blijf je bijvullen. Je ziet ze als je geluk hebt in de kringloopwinkel. Bij Blokker hebben ze in het najaar weckspullen en bij Ikea verkopen ze ook fijne voorraadpotten.
Cadeautjes onder de 50 euro:
Mengkom.
Om het deeg te kneden en te laten rusten gebruik ik meestal een glazen Pyrex kom Ø23 cm. Als ik er weer een zou kopen zou ik voor een grotere kom gaan. Dan knoei je denk ik minder en ik ben nu in de fase dat ik meer dan 1 brooddeeg wil maken. De kom van Ø23 cm is schikt voor een deeg van +/-800 gram. Ik heb DEZE.
Qua materiaal heeft glas mijn voorkeur want dat is lekker zwaar en kras vast. RVS kan ook (dat desem hier niet tegen kan is volgens mij echt een fabeltje)
Pizza schep
Als je pizza maakt eigenlijk onmisbaar maar ook heel handig bij het broodbakken. Je schuift hiermee je baksels makkelijk in de hete oven. Ik heb er een van metaal maar er zijn er ook van hout, die zijn eigenlijk wel mooier maar misschien minder makkelijk schoon te houden. Voor pizza raden ze er een aan met gaatjes erin.
Broodmes
Niet heel onbelangrijk is het mes waar je straks je brood mee kan gaan snijden. Het is zonde als je geen scherp mes gebruikt en daarnaast ook nog eens heel irritant! Ik heb zelf een mes van Opinel en dat is echt een superfijn mes. Deze vind je bijvoorbeeld HIER
Serveerplank
Om je brood mooi tot zijn recht te laten komen is een broodplank ook supermooi. Ik houd van hout met zo’n handvat zoals DEZE . Ook mooi om je pizza op te serveren.
Pizza steen
Als je brood in vrije vorm wil bakken is een pizza steen heel fijn. Je verwarmt de oven extra lang voor zodat deze gloeiend heet word. De steen houd de warmte goed vast en zorgt ervoor dat het vocht beter kan verdampen uit de boden van je brood of pizza. Hoe dikker de steen hoe beter! Op een rechthoekige steen kan je eventueel ook 2 broden tegelijk afbakken. Je ziet ze in allerlei prijscategorieën. Dat zal te maken hebben met de steensoort of met de dikte van de steen. Ik gebruik zelf deze steen van de Lidl maar ik kan me voorstellen dat er betere zijn.
Gietijzeren of emaille pan.
Als je net begint met bakken van desembrood dan is het bakken in een gietijzeren of emaille pan aan te raden. Het brood houd dan beter zijn vorm en je hoeft geen stoom toe te voegen aan de oven. In het buitenland noemen ze dit trouwens een Dutch oven. Geen idee waarom want deze naam is hier niet echt bekend. Een Le creuset is natuurlijk de wens van elke kok maar heel prijzig. Volgens mij voldoet elke pan die goed hitte vast kan houden om brood te bakken. Ik heb zelf een pan met een doorsnede van 25 cm.
Ik schreef een poosje terug hoe je een smeetijzerenpan een antiaanbaklaag kan geven. Dit artikel lees je HIER
Inspiratie genoeg, toch?! Ik hoop dat ik je geholpen heb om je verlanglijstje te vullen met leuke spulletjes!
Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat! Wat staat er op jouw verlanglijstje?