Kan je deeg kneden in een keukenmachine zoals de magimix?

Je hoort vaak dat je voor deegkneden speciale deegkneders nodig hebt. Zelfs een Kitchen-aid zou niet geschikt zijn voor het maken van brood en het liefste kies je een spiraalmixer.

Aangezien de meeste kookliefhebbers vaak al redelijk wat machines hebben zit je waarschijnlijk niet te wachten op weer een (dure) machine. Nou zeg ik niet dat een keukenmachine zoals een Magimix net zulk mooi deeg maakt als een spiraalkneder maar het is goed genoeg! Zeker voor pizzadeeg.

In het verleden maakte ik al regelmatig pizzadeeg met de Magimix maar dat kwam toen nog niet zo nauw. Ik rolde het namelijk ook nog uit met een deegroller. Super fout natuurlijk. Haha. Ik gooide wat ingrediënten bij elkaar en voegde wat gist toe en het werden prima pizza’s. 

Ja! Dat kan 🙂

Wat ik de laatst tijd vaak doe als ik weinig tijd heb, is toch weer deeg maken in de Magimix en met de kennis die ik nu heb over deeg maken wordt het resultaat toch heel anders! Ik vertel je verderop in dit artikel waar dit aan ligt.

pizzadeeg uit de magimix

(Desem)brood bakken is een heerlijke slowhobby

Broodbakken is natuurlijk een heerlijke slowhobby. Voor de genen die niet weten wat dat is, een slowhobby is een activiteit die je op een rustige en ontspannen manier uitvoert, waarbij het niet gaat om snelheid of efficiëntie, maar om het genieten van het moment zelf. Het draait bij een slowhobby om het proces in plaats van het resultaat, en het biedt de kans om te ontsnappen aan de hectiek van het dagelijkse leven.

Een voorbeeld van een slowhobby kan bijvoorbeeld tuinieren zijn. In plaats van alles snel af te willen krijgen, besteed je tijd aan het verzorgen van de planten, het observeren van de groei en het genieten van de natuur. Andere slowhobbies kunnen handwerken, lezen, schilderen of dus broodbakken. Het doel is om rust te vinden in de activiteit zelf en volledig aanwezig te zijn in wat je doet.

Maar soms wil je even snel en heb je niet zoveel tijd. Je kan de kennis welke je hebt op gedaan in je slowhobby gebruiken voor een heerlijke maaltijd zonder al te veel moeite.

Zo meng ik deeg in de Magimix

Ik heb een Magimix 5200XL en kneed hier mijn deeg in. Dit is een hele fijne keukenmachine met krachtige motor. Ik gebruik het witte “mes” wat er standaard bij geleverd wordt. Ik meng eerst de natte ingrediënten (water en starter) en daarna voeg ik de bloem/meel en het zout toe. Ik gebruik dan eerst een paar keer de puls functie en als ik merk dat het deeg goed samen komt laat ik hem een half minuutje draaien.

Het deeg haal ik daarna uit de mengkom en leg het in een ingevette bak. En nu komt de truck: ik geef het nadat een half uurtje heeft gestaan een strech & fold en herhaal dit nog een aantal keer als ik hier tijd voor heb.

Je pakt het deeg dan uit de kom en rekt het aan 1 kant zover uit als lukt en vouwt het over het midden, een kwartslag draaien en herhalen totdat je deeg helemaal rondgedraaid is. Je merkt dat het deeg nu minder rekbaar wordt en bijna niet meer uit te rekken is. laat het deeg nu weer rusten (afgedekt in de kom) voor ongeveer 30 minuten. Daarna kan je het weer rekken en vouwen. 

Daarna gaat het in de bulkfermentatie en laat ik het op kamertemperatuur staan, zeker een uur of 5 en vorm ik het brood (of de pizza bolletjes) het deeg gaat daarna de koelkast in.

Wat je dus eigenlijk doet in de Magimix is het deeg heel goed (en supersnel) mengen en daarna laat je de tijd en de stretch &  folds het werk doen. Het fijne is dat het mengen lekker snel gaat en je handen schoon blijven. Het nadeel vind ik toch wel dat er weer afwas is. Een magimix heeft toch wel wat onderdelen die dan de vaatwasser weer bezet houden…

pizzadeeg uit de magimix
pizzadeeg uit de magimix

De ingrediënten voor het pizzadeeg staan hieronder. Het is genoeg voor 4 pizza’s

450 gram sterke witte bloem (T65 of tipo0)

50 gram volkoren meel

320 gram water

100 gram starter

9 gram zout.

Tip voor het vormen van je pizza deeg: 

Gebruik mais (of rijst)meel tegen het plakken. Wees niet bang om veel te gebruiken. Klop na het vormen van je pizza het grootste gedeelte er weer af!

Pizza deeg uit de magimix

Gebruik jij wel eens een keukenmachine om je deeg te maken?

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *