Zo bewaar je versgebakken (desem)brood het beste!

perfect desembrood, knapperige korst, luchtig van binnen

Vers het lekkerst

Ik leg je uit hoe je versgebakken brood het beste kan bewaren. Op internet staan allerlei tips om desembrood te bewaren. en ze zeggen steeds iets anders. Feit is dat vers brood nou eenmaal het lekkerst smaakt.

Brood is versgebakken natuurlijk het lekkerst. Dan is de korst nog heerlijk knapperig en het kruim zacht. Omdat er in eigengebakken brood geen meelverbeteraars of conserveringsmiddelen zitten zal het brood de volgende dag anders van structuur zijn.

 

Ik bewaar zelf mijn brood het liefst in een linnen of papieren zak. Ik ga binnenkort ook weer waxdoeken maken en wil dan gaan experimenteren met een waxzak voor brood. Bijenwax is namelijk antibacterieel en zorgt ervoor dat het brood beschermt is tegen uitdroging maar het nog wel kan ademen. Je kan ze natuurlijk ook gewoon kopen maar dat vind ik zelf dan weer minder leuk. Kijk bijvoorbeeld HIER voor mooie bijenwax doeken.

Als je het brood niet op korte termijn kan (of wil ) opeten dan kan je versgebakken brood het beste bewaren door het in te vriezen. Invriezen is een geweldige manier om brood wekenlang vers te houden zonder kwaliteitsverlies! Op deze manier blijft het zeker 1 tot 3 maanden goed.

Snijd het brood vooraf in plakken, zodat je alleen de porties eruit hoeft te halen die je nodig hebt. Verpak het in de vriezer luchtdicht om uitdrogen te voorkomen. Je kan ook een heel of half brood invriezen en het daarna nog een keer opbakken in de oven zoals hieronder vermeld. Het kan dan gewoon bevroren de oven in.

Een goed broodmes is belangrijk.

Als je regelmatig desembrood eet is een goed broodmes super belangrijk voor het snijden van je brood. Door de dikke korst en zachte binnenkant kan een bot mes het brood makkelijk pletten. Een scherp mes met een golvend lemmet snijdt juist makkelijk door de korst zonder de binnenkant te beschadigen, zodat je mooie, gelijkmatige plakken krijgt. Dit maakt het niet alleen makkelijker om het brood te snijden, maar het ziet er ook lekkerder uit! Ik heb zelf een mes van Opinel en dat is echt een superfijn mes. Deze vind je bijvoorbeeld HIER

Help, het brood is toch oud geworden!

Is je brood nou toch wat te oud geworden? Niet getreurd. Het is nu perfect om croutons mee te maken of een lekkere tosti. Je zal zien dat het brood heel mooi bruin kleurt in het tosti aparaat!

Als je nog veel brood over hebt. Bijvoorbeeld een half ongesneden brood. Dan kan je dezelfde techniek gebruiken als bij een bevroren brood. Houdt het brood kort onder de kraan en knijp er even in zodat het wat water opneemt. Daarna 10 tot 15 minuten in de oven op 180-200 graden.

Oppiepen van (desem)brood

    • In de oven (beste resultaat):
        1. Verwarm de oven voor op 180-200°C.

        1. houd het brood even onder de kraan voordat het de oven in gaat.

        1. Leg het brood op een bakplaat of baksteen

        1. Verwarm 10-15 minuten.

        1. laat even afkoelen voordat je het gaat eten

    • In de broodrooster (de makkelijkste optie) haal je gesneden brood uit de vriezer en rooster het weer lekker krokant.

    • In de magnetron (snellere optie): verwarm 10-15 seconden per plakje op een middelhoge stand. Dit maakt de korst minder krokant.

tip: Houdt je brood wel even in de gaten bij het opwarmen in de oven. Elke oven is anders en het kan zijn dat jouw oven net even anders werkt. Je wil dat de korst weer krokant is en de binnenkant lekker zacht.

 

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *