Update December 2024

Het is weer tijd voor een update! Wat heb ik zoal gedaan de laatste tijd. Het is rustig in de tuin en ik heb nu alle tijd voor het bakken en heb nu een app groepje waar ik in deel als ik bak zodat mijn gebakken broden een goede bestemming krijgen. Ik droom over een microbakkerij!

De tuin

Omdat het winter is, is het nu rustig in de tuin. Er staat nog boerenkool waar we afgelopen week lekker van gegeten hebben en af en toe pluk ik nog wat kruiden. Laurier en snijselderij voor de soep. Er is nog snijbiet, peterselie, bosui en rozemarijn. Verder trekt de tuin zich terug in de winterslaap. Ook wel even fijn deze pauze van tuinieren. Straks tijdens de extra vrije dagen rond de kerst kan ik weer na gaan denken over mijn tuinplannen voor volgend jaar. Ik wil werken aan meer eetbare vaste planten in de tuin en mijn kruiden collectie uitbreiden.

Veel bakken

Elke dag staat de oven aan en bak ik wel iets. Brood, pizza of crackers. 

Het bakken geeft me veel voldoening en ik vind het heel leuk om mensen blij te maken met mijn zelfgebakken broden. Ik word heel blij van de lieve reacties die ik krijg. 

Ik bak nu rond de 10 tot 15 broden in het weekend en leer hier heel veel van. Meestal bak ik tarwe en spelt zuurdesembroden op ovenstenen en ik experimenteer met andere baksels zoals brood van roggemeel of baksels zonder gluten zoals de noten en zadencrackers op de foto hieronder.

100 volkoren roggebrood, bestrooid met bloem voor een mooi contrast. 2 kleinere zuurdesemtarwebroden
100% volkoren roggebrood en 2 kleine tarwe zuurdesembroden allemaal op steen gebakken, vrij in de oven.
100% volkorenrogge uit een bakblik
100% volkorenrogge uit een bakblik
noten en zadencrackers welke passen in een keto dieet, dit recept komt uit keto in 15 minuten van Julie's lifestyle.
Keto noten en zaden crackers
Makkelijke pizza uit een pan. Het deeg hoeft niet te rijzen.

Ik bak veel desembrood zodat ik dit proces goed onder de knie krijg. Afgelopen weekend ging het wel flink fout. Mijn deeg was overrezen en wilde daarom in de oven niet meer rijzen. Super balen natuurlijk want ik had de broden al aan mensen beloofd. Wel veel van geleerd natuurlijk.Ik startte zaterdag een nieuwe batch met deeg op en gelukkig had ik zondag ochtend weer hele mooie broden (en kon ik mezelf overtuigen dat ik het best kan!)

Overrezen (zuurdesem) deeg resulteert in een plat brood omdat het brood in de oven niet meer narijst. De stevigheid is uit het brood.
c. ZO kan ik gestructureerd werken en koelt mijn deeg ondertussen niet te veel af.
Deeg in rijsmandjes. door de mandjes kan het deeg zijn vorm houden tijdens het rijzen.

Dromen over een mico (weekend) bakkerij

Ik wordt constant heen en weer geslingerd in mijn gedachten. Als ik mijn hart mag volgen ga ik voor een (mini)bakkerij maar mijn verstand popt steeds op met gedachten zoals:

“wat denk je wel, je kan een desembrood bakken maar wat kan je nog meer? Je kan hier echt geen inkomen mee maken”

“mijn broden zijn niet consistent genoeg” ze zijn elke keer een beetje anders 

“er mislukt veel te veel” 

“ik ga het nooit redden”

“het is te zwaar voor me”

Ik ben super kritisch op mezelf en ik word er af en toe helemaal gek van….

Daarnaast vraag ik me af of ik het wel leuk blijf vinden als ik het elke dag doe.

Het is voor mij wel duidelijk dat ik van het bakken echt heel blij wordt. Ik kan mijn creativiteit kwijt en kan lekker met mijn handen bezig zijn. Ik zou mijn hart hier in willen volgen en klein willen starten om te kijken of ik het dan nog steeds leuk vind. Ik denk eraan om te beginnen met producten maken die ik dan op 2 dagen zou kunnen verkopen. Het verkopen zou dan vanuit onze VW-T3 bus kunnen of misschien een marktkraam? Het blijft voorlopig echter nog bij veel nadenken over wat ik zou willen en wat haalbaar is. Daarnaast het regelen van een ruimte en het kunnen voldoen aan regelgeving en heel veel oefenen.   

Inspiratiebord pinterest
Inspiratiebord Pinterest

Ik heb informatie over het starten van een minibakkerij in onze schuur aangevraagd bij gemeente Culemborg en ik wacht al 6 weken op antwoord. Ik hoop toch volgende week of in elk geval voor kerst wel te horen of ik op kleine schaal mag bakken in mijn schuur! Ondertussen zijn we wel gestart met opruimen. Nu hebben we de drive en het opruimen moest toch al gebeuren, haha!

We hebben een hoekhuis met een geschakelde garage. De garage hebben we rond 2018 naar achteren uit laten bouwen en is nu 12 meter diep en 4 meter breed.  Ik zou de bakkerij in het nieuwe gedeelte van de schuur willen maken. Het “oude” gedeelte is van steen en kon wel een opknapbeurt gebruiken dus daar zijn we maar vast mee begonnen.

De gaatjes van de eerste muur die ik opknap zijn opgevuld. Ik denk dat ik wel 50 pluggen heb verwijderd! De muur staat nu in de primer en ik ga na het schrijven van dit blog verder met het afgeschilderen van de muur. Tegen deze muur willen we planken plaatsen waar we dan gereedschap kunnen opbergen en Arjan heeft een gereedschapswagentje besteld voor het kleinere handgereedschap. 

Er is ook een zolder op het oude gedeelte van de schuur waar we veel kampeerspullen bewaren. Hier heb ik afgelopen week al flink opgeruimd. Het is echt een megaklus maar we schieten al lekker op en het wordt vast heel mooi! Binnenkort voor en na foto’s.

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

 

4 reacties

  1. Goed te zien dat het je goed gaat en je de keuzes die je maakt weloverwogen zijn .

    KVK ✅

    Laat 2025 jou jaar zijn !

    Groetjes Bertus

    P.s.
    Kun je me toevoegen aan je app groep?

    • Dank je wel voor je berichtje Bertus en voor je support! Een officieel plan is er nog niet maar het krijgt wel steeds meer vorm in mijn hoofd.
      Ik heb je toegevoegd aan de app groep! Leuk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *