Allereerst: de allerbeste wensen voor 2025! 

2025 wordt voor mij een heel bijzonder jaar, ik wil een microbakkrij beginnen! Lees daar verderop meer over. Ik blik eerst terug op het jaar 2024 wat voor mij een jaar was van ontdekkingen en loslaten. 

Wat liet ik los in 2024?

2024 stond weer in het teken van loslaten. De laatste jaren merk ik dat ik graag  heel veel dingen doe en belangrijk vind maar dat ik gewoon niet de hele wereld op mijn schouders kan dragen. Het kostte me te veel. Het is goed om ergens de focus op te kunnen hebben en niet teveel dingen tegelijk te doen. Ik moet sommige dingen laten vallen en prioriteiten stellen. Het maken van to-do lijstjes helpt me hier in drukke tijden ook bij. 
Ik stopte met het bestuur van de volkstuin en zei later ook mijn tuin op. Ik startte het jaar met veel blessures en besloot na veel wikken en wegen te stoppen met de groepslessen bij Crossfit. Ik ging zelf trainen in de sportschool zodat ik beter naar mijn lijf kan luisteren en om mijn blessures heen kan trainen en niet meer steeds het kneusje van de groep ben en toch over mijn grenzen ga. Mijn doel is regelmatig bewegen zodat ik fit oud kan worden. Ik probeer ook meer ontspanning te vinden en actief los te laten tijdens Yoga. Na 2 jaar mocht ik stoppen bij de bekken fysio omdat ik mijn “problemen” nu meestal zelf op kan lossen met oefeningen. Af en toe ga ik naar de Thaise masseuse hier in Culemborg om mijn spieren te ontspannen. Ik probeer me minder druk te maken om dingen waar ik toch geen invloed op heb of niet blij van wordt bijvoorbeeld bij het opvoeden van mijn kinderen en problemen op het werk. Dit geeft me meer rust.

Begin 2024 hielp ik mijn man Arjan met het opzetten van zijn eigen bedrijf. Ik leerde hoe je een website kan bouwen en alles wat daarbij komt kijken. Ik leerde een administratie opzetten en BTW aangifte te doen. Door omstandigheden was dit echter van korte duur. Dat was erg jammer en verdrietig maar ik ontdekte dat ik het ondernemen wel leuk vond!

De start van het moestuinjaar 2024 was vreselijk, te nat en te koud en zoveel slakken alles werd steeds opgegeten! Ik kweekte met veel liefde planten op en als ik ze uitplantte op de tuin waren ze de volgende dag opgegeten. Ik merkte ook dat de tuin bij mijn huis nu eigenlijk voldoende is en dat ik steeds minder vaak naar mijn volkstuin toe ging. Ik heb hier bij huis nu moestuinbakken en eet hier regelmatig uit. Ik heb er goede grond van BIOCULTURA in en daardoor groeien mijn planten erg goed. ik had ook prachtige bloemen in de tuin en kon elke week wel een bosje plukken. Ik kan hier mijn ei voldoende in kwijt! Rond de zomervakantie besloot ik mijn volkstuin op te zeggen. Lichamelijk is het te zwaar voor me, vooral omdat als ik dan op de tuin kwam er veel onkruid was. Ik voelde constant de druk om er meer tijd aan te besteden maar de tijd was er niet ook omdat ik tijd nodig had voor andere dingen.  

Wat heb ik ontdekt in 2024?

Tijdens onze vakantie in Denemarken en Zweden besloot ik om dit blog te starten en te schrijven over de dingen die me bezighouden zoals het tuinieren, verwerken van de oogst en het bakken met zuurdesem. Ik vind het leuk om mijn ervaring te delen en mensen enthousiast te maken in het zelf doen en maken van dingen. Er ging veel tijd zitten in het bouwen van de website en alles wat erbij komt kijken. Ik heb hier ook weer veel van geleerd. Het schrijven op mijn blog vind ik ook heel leuk maar ik merk dat als ik operationeel veel bezig ben, zoals de laatste tijd met het klussen en het bakken dat het er dan toch bij in schiet. Dat vind ik wel jammer maar al met al heb ik al heel veel gedaan op de site en het blog en is er een mooi begin! Er is sinds kort zelfs een RECEPTEN gedeelte. 

We kochten weer een caravan. Echt een oudje met leuke vintage uitstraling. Ik werkte 2 maanden aan de binnen en buitenkant om hem helemaal gezellig te maken. We gingen ermee op vakantie naar Denemarken en Zweden. Dit was voor ons de eerste keer naar het noorden en het is ons heel goed bevallen. Het is er rustig en de natuur is prachtig! De caravan bied me het comfort wat ik nodig heb op vakantie. We hebben er heerlijk in geslapen en gescholen voor de regen als dat nodig was. In Scandinavie is het ook normaal dat er gemeenschappelijke keukens zijn. zo leuk om anderen te zien kokkerellen. Ook op vakantie bakte ik brood en pizza’s. Ik denk dat we dit jaar weer die kant op gaan!

op het gebied van hobby’s is vooral “het bakken met Desem”  erg gegroeid. Ik vind het bakken zo leuk dat ik begon te dromen over hoe ik hier geld mee zou kunnen verdienen zodat ik meer tijd kan besteden aan het bakken en mensen blij kan maken met mijn baksels. Ik vroeg me af of ik het ook leuk zou vinden als ik elk weekend bak? en in grotere hoeveelheden? Ik ging het proberen. De eerste keer was super spannend! Ondertussen bak ik eigenlijk elk weekend meerdere broden en verspreid deze via een WhatsApp groep. Ik word heel blij van de heerlijke geuren in huis en de prachtige kleuren van het brood en natuurlijk van de reacties van mijn “testpanel” Ik experimenteer met verschillende meelsoorten en ingrediënten en het bakken gaat steeds beter en consistenter.

Met kerst bakte ik voor Serious Request. Het idee kwam in een opwelling en ik dacht er niet goed over na of ik dit wel aan zou kunnen. Normaal bak ik wat en vraag wie er interesse heeft. Dit keer bakte ik op bestelling en dat was nogal een uitdaging.

Ik luisterde vrijdagochtend naar Radio3 en hoorde een oproep om in actie te komen. Ik dacht ik kan best wat broden bakken en deze dan verkopen voor Serious Request/Stichting Metakids. Ik stuurde een berichtje rond en dankzij de steun van de whatsAppgroep heb ik 105 euro opgehaald! Geweldig! Ik bakte 16 broden op 1e kerstdag en nog eens 5 op 2e kerstdag. Ik merkte dat dit echt wel het maximale is wat ik op dit moment aankan. 21 broden betekend ook 21 rijsmandjes en zoveel had ik er niet. Ik bestelde snel mandjes bij BAKTOTAAL en deze kwamen gelukkig precies op tijd binnen (de dag voor kerst)  maar die mandjes moeten ook een nacht in de koeling… en dat paste dus ook niet. Gelukkig houden we van kamperen en konden er ook wat broden in onze koelboxen. Ik stond op 1e kerstdag om half 5 op om te gaan bakken en alles kwam helemaal goed. Ik maakte zelfs nog een 2e batch met speltdeeg want ik was niet tevreden over de eerste. Ik vond het heel leuk om te doen en ondanks dat het heel vermoeiend was gaf het me een super voldaan gevoel.

Serious request 2024 voor Metakids

Plannen voor 2025

In de kerstvakantie heb ik de knoop voor mezelf doorgehakt en heb besloten om het gewoon te gaan doen. Ik wil een kleine weekendbakkerij beginnen! Ik heb het geluk dat we een grote schuur hebben en dat hier ruimte is om dit te realiseren. Je mag namelijk niet in je prive keuken commercieel bakken en het huren van een ruimte kost natuurlijk veel geld. Er zijn ook nogal wat regels verbonden aan het verkopen van eten. Maar dit houd mij niet tegen! 

En nu, aan het begin van 2025, kijk ik vooruit naar een spannend nieuw hoofdstuk in mijn reis: het opstarten van een microbakkerij in de schuur van mijn huis. Het idee om een bakkerij te runnen, was iets wat ik als een verre droom beschouwde. Maar na het bakken van zoveel desembroden, het opbouwen van mijn blog en het steeds sterker voelen van mijn passie voor het vak, besefte ik dat dit moment nu was. Het wordt niet zomaar een hobby – het wordt een bedrijf, een plek waar ik mijn broden met liefde en zorg kan maken en delen met anderen. Alle dromen krijgen steeds meer vorm en ik heb voor mezelf een doel gesteld voor 2025! Ik wil 1 keer per week verkopen op een locatie in Culemborg. dit betekend 1 dag deeg maken en 1 dag bakken en verkopen.

Ondertussen zijn we bezig om de schuur te verbouwen en heb ik een vergunningsaanvraag lopen bij de gemeente en de aanmelding bij de voedsel en waren autoriteit is gestart. De schuur hebben we eerst flink opgeruimd en opgeknapt. Nieuwe plekjes gezocht voor onze spullen en de muren van de garage gesausd. Daarna konden alle spullen uit het achterste gedeelte naar voren en konden we beginnen met het opknappen van het net voor de coronatijd aangebouwde gedeelte. Deze is nu helemaal leeg en de muur met deur is geplaatst. Een gedeelte is gesausd en als het goed is komt deze week het behang binnen en kan ik daarmee beginnen.  Over 2 weken komt de vloer erin en kunnen we gaan inrichten. Ik kreeg 3 mooie werktafels van een vriend en ik ben van plan om binnenkort een oven en mixer te bestellen. Om deze van stroom te voorzien moet ook onze meterkast aangepast worden en we moeten van 1 fase naar 3 fase. Dit is ook aangevraagd en kan waarschijnlijk in maart gerealiseerd worden. Ook zal er iets gedaan moeten worden op gebied van koeling/verwarming en ventilatie. Met het aanleggen van de stroom en het water krijgen we ook hulp van vrienden. Superfijn allemaal en ook gezellig om samen te klussen!

2024 was het jaar waarin ik ontdekte hoeveel ik van bakken hield. Het was het jaar waarin ik besloot dat ik dit niet alleen voor mezelf wilde houden, maar het wilde delen met de wereld. En nu, met de microbakkerij in aantocht, kijk ik vol verwachting uit naar het nieuwe jaar. Het wordt een jaar van hard werken, nieuwe uitdagingen, en hopelijk van veel liefdevolle broden die de schuur uitkomen.

Ik ben dankbaar voor alles wat ik in 2024 heb geleerd en de steun die ik mocht ervaren. Ik ben klaar voor wat komen gaat. Op naar 2025 – een jaar van brood, van bakplezier, en van het realiseren van een droom die dichterbij is dan ooit.

de ingang van de microbakkrij
microbakkerij in de schuur
Microbakkrij van binnen, de muren zijn gesausd
Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

4 reacties

  1. Leuk artikel om te lezen! Zowel de terug- als de vooruitblik. Ik herken heel veel dingen, ik denk dat wij beide in dezelfde levensfase zitten en op veel vlakken dezelfde keuzes maken. Alleen heb ik (nog) niet zo een gaaf plan als jij, maar dan kan ik jou daar lekker in steunen. Succes!

    • Jij volgt ook lekker je gevoel en kiest om lekker te cocoonen dit jaar. I wish 😉
      Maar fijn om elkaar te steunen en binnenkort kom je lekker bakken! Gezellig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *