Wat leerde ik op cursus bij Bakery Institute in Zaandam
Afgelopen zomer gaf ik me al op voor deze 2-daagse cursus handgemaakt brood bij bakery institute in Zaandam. Ik keek hier erg naar uit en helaas was het alweer voorbij voordat ik er erg in had.
Het bakken van brood heb ik tot nu toe vooral geleerd op Youtube, uit boeken en ik ben op een workshop geweest voor het bakken van desembrood bij Keukenboeren in Rotterdam. Dit heeft me wel verder gebracht in het bakken van Desembroden. Toch heb ik vaak het gevoel dat ik maar wat aanrommel. Het lijkt zo makkelijk! Wat water, bloem meel, laten rijzen en bakken maar… maar dat is echt niet zo! Het resultaat is niet altijd zoals ik het verwacht, en waar ligt dat dan aan… met veel herhalen lukken mijn desembroden nu meestal goed maar ik wil ook wel eens iets anders bakken.
Ik vroeg me af: Waar kan ik nou brood leren bakken? Ik zocht een professionele leeromgeving maar wel gericht op het thuis bakken van brood. Niet te lang, want ja… ik heb ook een baan en een gezin. Het moet ook te combineren zijn. Dit is precies wat ik vond bij Bakery institute in Zaandam tijdens de cursus handgemaakt brood!
Deegtemperatuur.
Waar ik denk ik nog het meeste aan heb gehad is het inzicht in de deegtemperatuur. Ik wist natuurlijk wel dat het deeg sneller rijst bij warme temperaturen. Op deze cursus leerde ik hoe ik dit ook kan beinvloeden. Ik leerde over het “inwassen” van het deeg met warm of ijswater. Dit betekend dat je, als het deeg al gekneed is, nog meer water toevoegt. Dit doe je om 2 redenen:
-Het deeg kan niet in een keer heel veel water opnemen en soms heb je veel water nodig in een deeg om het lekker luchtig te krijgen.
-Je kan de temperatuur van je deeg beïnvloeden.
Ik had in het verleden nog nooit mijn deeg getemperatuurd. Ik denk dat dit me echt gaat helpen om betere en meer gecontroleerde rijs te creëren. Leuk om hier weer mee aan de slag te gaan!
Ps.: De temperatuur is trouwens per recept verschillend. Hier moet ik nog wat verder induiken.
Het voorvormen van brood.
Wat ik heel leuk vond was de praktijk. Het voorvormen en opmaken van broden. We kneedde ook een deeg met de hand en leerde werken met kneedmachines. Het fijne is natuurlijk dat er constant iemand in de buurt is aan wie je vragen kan stellen. Ik leerde over het gebruik van een deegkleedje op een plankje om het brood op te laten rusten. Dit werkt niet alleen isolerend maar je kan het proces ook beter organiseren omdat je het brood op deze manier ook kan verplaatsen.
Temperatuur is bij mij dus een dingetje. Ik deed hier te weinig mee. Mijn deeg legde ik op mijn aanrecht te rijzen en in de zomer lukte dat wel, met een klein aantal broden. Het nadeel is dat het aanrecht zo snel vol ligt en je niets anders meer kan doen. Het aanrecht geleid ook kou en daardoor koelt het deeg snel af waardoor deze laatste rijs minder snel zal gaan. Nu het winter wordt en kouder in huis heb ik hier toch wat meer last van. Nu maakt dit voor mijn zuurdesembroden niet heel veel uit. Die krijgen na de bulkrijs een lange rijs en gaan toch de koelkast in maar voor andere producten maakt dit echt een verschil!
Verschillende deegstructuren.
Wat ik ook leerde is waarom er zoveel verschillende technieken en recepten zijn. Brood is brood zou je denken. Maar soms wil je een heel fijn kruim, bijvoorbeeld bij een (melk)busbrood, bolletjes, bagels en de andere keer lekker grote luchtbellen zoals bijvoorbeeld bije een stokbrood, ciabatta of een rustiek desembrood.
Als je een fijn kruim wil moet het deed meer bewerkt worden en gaan er ook ingredienten in het deeg die dat mogelijk maken. Vaak gaat het om vetstoffen en suiker. Je haalt tijdens het vormen van het deeg de meeste lucht ook weer uit je deeg zodat je kleine “kamertjes” in je deeg krijgt.
Als je een groot luchtig brood wil met grote gaten houd je de bellen zoveel mogelijk in tact. Er moet ook meer water toegevoegd worden aan het deeg. Dat doe je dus niet gelijk als je de ingredienten gaat mengen maar later als het deeg al gekneed is.
Echt een hele interessante cursus voor zowel beginners als al wat meer gevorderden. Ik heb weer volop inspiratie om verder te experimenteren! In de foto hieronder nog een impressie van de broden welke we gebakken hebben.
Ook denk ik al weer na over een volgende training, maar dat vertel ik een andere keer!
Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat!
2 reacties
Super leuk dat je dit hebt kunnen doen! Ik vind jouw brood sowieso al lekker, maar dit is echt een mooie toevoeging!
Ja, binnenkort ook eens iets anders dan een rustiek brood 😉