De herfst begint, tijd voor reflectie.
Ik schreef er vorige week al over, de drukte van de zomer is voorbij. De natuur gaat langzaam in ruststand. Vooral aan het einde van deze week voelde ik de herfstsfeer. Dauwdruppels op het gras, het licht veranderd, de bladeren die verkleuren en de eerste kastanjes liggen op de grond. Het voelt sinds deze week ook echt alsof mijn energie daalt en ik naar binnen mag keren. Nadenken en reflecteren over wat dit jaar gebracht heeft en kijken wat ik los mag laten en waar ik mee door wil gaan. Het was er ook echt weer voor! Lekker onstuimig met harde wind en veel regen. Niet fijn als je buiten moet zijn maar wel als je lekker in huis wil cocoonen.
Nieuws uit de tuin
Vorig weekend en begin van deze week ben ik nog veel op de volkstuin bezig geweest om alles netjes achter te laten. Gereedschap opgehaald en de laatste oogst mee naar huis genomen. Dat was wel even hard werken. Voor mij voelt het nu wel echt goed om het hoofdstuk volkstuin af te sluiten. Ik merk dat het meer ruimte geeft voor andere dingen.
In mijn tuin bij huis heb ik net voordat we op vakantie gingen nog bloemkool en boerenkool gepland. De koolwitjes komen nu dankbaar op bezoek maar het loopt wel wat uit de klauwen. Mijn bloemkolen zitten nu vol rupsen en ik kan het ook niet over mijn hart verkrijgen om ze weg te halen… gelukkig heb ik de natuurlijke vijand al gespot, de Franse veldwesp! meer info over deze nuttige wesp vind je hier.
Ik oogst dagelijks nog frambozen en tomaten. Af en toe courgette, minikomkommer en snijbiet. Ik heb snijselderij en maggiplant voor de soep. Er wordt nog lekker uit de tuin gegeten in elk geval!
Smeerwortel
Afgelopen week schreef ik een stuk over smeerwortel. Dit is echt een hele nuttige (permacultuur) plant. Je vind het artikel hier. Ik schrijf over het zelfmaken van een heerlijk verzorgende balsem en over hoe je de plant in de tuin kan gebruiken om te mulchen en mesten. Ik had smeerwortel op mijn volkstuin maar nu wil ik graag thuis de bocking 14 russische smeerwortel gaan planten. Als iemand nog een stekje heeft dan hoor ik het graag!
Nieuws uit de keuken
Ik maakte deze week voor het eerst mozzarella van verse weidemelk. Of eigenlijk voor de tweede keer maar de eerste keer was echt mislukt. Je hebt niet veel nodig. Alleen verse melk, azijn of citroenzuur en stremsel. Het stremsel kan ik hier bij de Turkse winkel koopen. Als ik het vaker gedaan heb zal ik eens beschrijven hoe ik dit doe. Verder nog lekkere broodjes en pizza gebakken van desem. Foccacia, ciabatta en gewoon desembrood met krokante korst. Ik heb deze week niet veel brood hoeven kopen!
Mijn kombucha gaat supergoed. Door de warmte is hij snel klaar, al met zo’n 3 a 4 dagen. Ik las ook over het fermenteren van Frambozen. dat wil ik volgende week gaan doen! Ik kwam ook een recept om cherry cola te maken van gefermenteerd fruit en kruiden tegen bij the happy pear! Daar waren wel veel ingrediënten voor nodig maar ik wil het zeker eens proberen!
Lekker huiselijk
Afgelopen week ben ik na het werk veel in huis geweest en hadden we weinig afspraken. Ik heb sinds tijden weer eens Netflix geopend. We keken spannende films met de gordijnen dicht en kaarsjes aan. Heerlijk! Ik kan hier echt van genieten na alle lange drukke zomeravonden. Als je nog inspiratie zoek voor een spannende film, we keken naar Insidious en Deliverance over geesten en demonen. Ik ben ook lekker aan het opruimen in huis en tuin. Ik heb mijn (thuis)werkplek eens lekker gesopt en het huis gezellig gemaakt met kaarsjes. Alles lekker klaarmaken voor de winter. Ik krijg ook weer zin om achter de naaimachine te kruipen! Heerlijk toch?
Fijne week en tot de volgende keer!