Nieuws uit de keuken.

Panpizza’s, een zuurdesem discard recept.

Deze week bakte ik weer eens panpizza’s. Dit recept was ik eigenlijk weer een beetje vergeten maar is superleuk om te doen en erg lekker. Het fijne is dat je het deeg helemaal niet hoeft te kneden of hoeft te laten rijzen. Het beslag staat binnen 10 minuutjes klaar en dat kan je mooi doen terwijl de oven voorverwarmt en dan heb je nog tijd over om kaas te raspen en ingredienten te snijden.

Dit wordt niet een pizza met dikke krokante of fluffy bodem maar is lekker zacht en dun met een knapperige dunne rand. Mijn kinderen vinden het erg lekker.

Je hebt een koekenpan nodig welke in de oven kan. Ik gebruik een volledig gietijzeren koekenpan met een doorsnede van 26 cm. Deze moet wel goed ingebrand zijn zodat er een natuurlijke antiaanbaklaag ontstaat.

Zo maak je een natuurlijke antiaanbaklaag in gietijzeren pannen

Dit inbranden doe je door de pan als deze goed schoon is in te smeren met een plantaardige olie en op zijn kop in een hete (250 graden) oven te zetten. Leg iets onder de pan in de oven want hij zal gaan druppen en dat maakt vervelende vlekken in je oven. Zet na 1 uur de oven uit en laat de pan langzaam afkoelen. Deze behandeling kan je eventueel herhalen maar ik vind dit niet nodig. De pan is nu klaar voor gebruik. Let op, gebruik nooit zuren zoals tomatensaus in een gietijzeren pan, dit tast de vetlaag aan en dan zal je hem opnieuw moeten inbranden. Gebruik ook geen zeep om de pan te reinigen.

Goed, terug naar het recept. Ik verwarm de oven met daarin de pan, ongeveer 30 tot 45 minuten voor, op de hoogste stand (onder en bovenwarmte)

Maak een dik beslag van desemstarter (deze hoeft niet actief te zijn) met volkoren meel, water en zout.  Het mag iets dikker zijn dan een pannenkoeken beslag.

Als de pan gloeiend heet is gaat er een eetlepel olijfolie in. Daarna een flinke soeplepel van het beslag en dat spreid ik met een siliconen spatel goed uit over de bodem. Zorg er voor dat je de luchtbelletjes zoveel mogelijk dichtsmeert met beslag en dat er ook een randje omhoog gevormd wordt met het beslag zodat straks de vulling er niet afloopt. De bodem mag ongeveer 3 tot 5 mm dik zijn.

Let op, de pan is echt gevaarlijk heet!! (ik spreek helaas uit ervaring)

Zet de pan dan terug in de oven en bak de bodem ongeveer 10 minuten. Controleer of de randen van de pizza loskomen van de pan en of de pizza makkelijk loslaat van de bodem.

Doe nu de topping erop, wat tomatensaus, kaas en andere toppings. Salami is hier favoriet bij de kinderen maar zelf houd ik meer van (voorgebakken) uien, tonijn en olijven of kaas met champignons. Bak daarna nog 10 minuutjes tot de kaas goudbruin is en de topping lekker bubbelt.

Ik zal binnenkort dit recept eens uitschrijven met hoeveelheden van de ingrediënten en foto’s maken, echt een aanrader vooral als je wel eens desem starter overhoud!

TIP: als je 2 koekenpannen gebruikt gaat het lekker snel! Zet ze naast elkaar in de oven of op 2 verschillende hoogtes.

Drankje van gefermenteerde frambozen.

Dit was ook super lekker! Ik deed een handje vol met frambozen in een jampotje met een eetlepel suiker, 50 ml water en een scheutje kombucha. Ik liet dit ongeveer 4 dagen staan. Het was daarna lekker aan het bubbelen en rook een beetje naar alcohol. Ik heb het daarna gezeefd en de vloeistof in een schone fles gedaan, dit vulde ik aan met water waar ik 3 eetlepels suiker in oploste en liet het weer een dag of 4 staan. Het resultaat was heerlijk! Chemisch roze kleurtje, veel bubbels en lekker fris. Voor herhaling vatbaar!

gefermenteerde frambozen

Frambozen yoghurtijsjes met een dikke laag chocolade

Ik maakte ook ijsjes zoals het bekende merk met “de dikke chocolade laag” met een vulling van frambozen, yoghurt en banaan. Erg lekker en zeker een gezonder alternatief!

Ik maakte de ijsjes door een banaan, 2 flinke handen met frambozen en 400 ml yoghurt fijn te blenderen en daarna in ijsjesvormen te gieten. Ik liet dit 24 uur bevriezen.

Daarna heb ik 400 gram chocolade (en mengsel van melk en puur) au bain-marie verwarmd maar dan komt het lastige… Ik ben er nog niet helemaal uit hoe je zo’n laagje dan goed om het ijsje krijgt.

Ik probeerde: het ijsje dippen in een glas met de gesmolten chocolade. Het succes was wisselend.

Als je het ijsje er niet snel genoeg uithaalt stolt de chocolade te snel en blijft de chocolade in het glas zitten en zit er dus niets op het ijsje.

Als je snel genoeg bent komt hij er wel perfect uit maar dan hangt er wel een dikke punt met chocolade onderaan het ijsje (wel lekker natuurlijk)

Nadeel van deze dip methode is dat je er wel voor moet zorgen dat er genoeg chocolade in het glas zit. Je houd aan het einde veel chocolade over (ongeveer 200 gram) dus dat vind ik wel zonde. Ik heb het nu in de koelkast staan voor een volgend recept….

Wat ik ook probeerde is met een lepel de chocolade over het ijsje gieten en dan uitsmeren met de bolle kant van de lepel. Dat zag er dan weer minder mooi uit en is echt een knoeiwerkje.

Ik ben benieuwd of jij de ultieme tip hebt? Laat het me weten en een berichtje hier onder!

 

 

Nieuws uit de tuin.

Rupsen in de boerenkool!

een poosje terug was er op het nieuws dat er dit jaar weinig vlinders waren. Ik zag ze zelf ook niet veel. Ik denk dat ze dit jaar gewoon wat later waren want ik zie ze nu volop! Prachtige dieren! 

Deze week moest ik wel noodgedwongen mijn boerenkool al oogsten. Ik had al rupsen gezien van het koolwitje in mijn bloemkolen maar nu zaten ze ook op mijn boerenkoolplanten. Echt honderden hele kleine maar ook al wat grotere rupsen. Ik heb de goede bladeren eraf gehaald en de slechtere bladen en harten aan de planten laten zitten. 

Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om de rupsen te doden en heb ze achter gelaten met genoeg voedsel. Nu hopen dat ze het hart van de plant met rust laten zodat dat ik later nog een keer kan oogsten. 

Ik heb de boerenkool goed gewassen in water met wat zout. Daarna de nerven eruit gehaald, geblancheerd, afgekoeld in ijswater, gecentrifugeerd, fijn gesneden en in diepvriesbakjes gestopt. Wat een klus voor 1000 kg boerenkool!

Via instagram kreeg ik tips dat boerenkool gewoon “rauw” in de vriezer kan en dat je het dan ook makkelijk fijn kan knijpen en niet hoeft te snijden. Dat zou wel veel werk schelen zeg! Ik vraag me wel af of het dan even lang houdbaar is.

 Tomaten

Mijn tomaten maken nog even een groeispurt. Ze staan bij mij op het zuiden tegen het huis aan en hebben het hier prima naar hun zin. Ik heb de tomaten nog een keer gediefd en getopt. Er zijn nu veel fruitvliegjes en de tomaten barsten makkelijk open en schimmelen dan snel. Eigenlijk moet ik nu elke dag wel even langslopen om te oogsten. Als het echt kouder wordt ga ik de tomatentrossen eraf halen en ze binnen rijp laten worden.

Frambozen

Er zijn nog best veel frambozen. Elke dag een handje door de yoghurt en zoals je hierboven kon lezen, ook nog over voor ijs en een heerlijk gefermenteerd drankje. Frambozen vind ik toch wel echt de topper van mijn tuin! Ze geven vanaf mei tot de vorst invalt vruchten. In de winkel zijn ze eigenlijk niet onbespoten te vinden en super duur… Daarnaast zijn frambozen (en andere bessen) erg gezond omdat ze veel vezels bevatten en laag zijn in suikers vergeleken met andere fruitsoorten.

Wat deed ik verder nog in mijn tuin:

Ik oogstte een minisnackkomkommer. Deze doen het bij mij toch eigenlijk nooit zo goed. De plant ziet er ook vreselijk uit.. toch te droog denk ik? Maar een komkommer is dan wel een feestje!

-De voorgezaaide stengeluien plantte ik uit in de tuin. Deze variant, “welsh union” schijnen winterhard te zijn.

-voor het eerst peren geoogst (conference) van ons boompje. Ik was eigenlijk een beetje te laat. De meeste werden al geel en ik zag kraaien die al druk aan het pikken waren. Echt zonde… we hadden een klein vergiet vol en willen van de oogst een taart maken.

-een leuk boeketje geplukt voor in huis. Dan voel ik me echt rijk, als ik zoiets moois uit mijn tuin naar binnen kan halen

Verder niet zoveel gedaan. Wel alvast de parasol en het buitenkleed naar binnengehaald. De dagen zijn nu nog heerlijk droog en warm maar dat zal vast niet lang meer duren.

 

Nieuws op de site

Nieuwsbrief via mailchimp

Ik heb gewerkt aan mijn site. De lay-out is nog wat veranderd en ik heb gekeken naar de mogelijkheid om mijn lezers op de hoogte te houden van nieuwe artikelen op mijn blog.

Ik heb gekozen om maandelijkse een nieuwbrief uit te sturen met een update over mijn laatste berichten en eventueel andere nieuwtjes. Als je het leuk vind om maandelijks een update te ontvangen kun je je vanaf nu abonneren op de nieuwsbrief (zie onderaan de website)! Je kan je ook op elk moment weer uitschrijven.
Ik heb dit geregeld via Mailchimp. Het was even uitzoeken maar het is gelukt! Tot 500 abonnees is dit helemaal gratis en het fijne is dat alles nu geautomatiseerd is en ik niet in een lijstje bij hoef te houden wie ik de nieuwsbrief wel of niet moet sturen.

Er zijn ook allerlei templates voor nieuwsbrieven maar dit moet ik nog even verder gaan bekijken. Ik wil mijn 1e nieuwsbrief begin oktober versturen.

Affiliate marketing, iets voor mij?

Verder ben ik aan het kijken hoe ik eventueel wat geld zou kunnen verdienen via de website. Ik vind zelf reclames op websites erg storend en vind dit eigenlijk geen optie.

Affiliate marketing zou misschien wat kunnen zijn. Het zou me de mogelijkheid geven om (een kleine) commissie te krijgen over producten welke ik toch al zou willen aanraden aan lezers. Bijvoorbeeld een boek waar ik veel uit geleerd heb of een onmisbare keukentool. Ik ga onderzoeken of dit iets voor me is. 

 

Nou dat was het wel weer voor deze week! Geniet van het lekkere weer en tot een volgende keer.

3 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *