Update over de bakkerij.
Dat de basis van de bakkerij klaar was kon je lezen in het vorige ARTIKEL. De vloer en de muren waren al klaar. Mijn vader maakte mooie vensterbanken en ondertussen zijn de meeste meubels en apparatuur er ook. De airconditioning is geïnstalleerd en ben ik aan het ontdekken hoe ik het beste efficiënt kan werken en de spulletjes krijgen hun eigen plekje. Lees snel verder hoe het gaat in deze update over de bakkerij.
Een naam voor mijn weekendbakkerij.
Ik vind het altijd heel lastig om een naam voor iets te bedenken. Maar de naam voor mijn bakkerij was snel gekozen. Het wordt: schuurbrood! Het brood wordt gebakken in de schuur en zuurdesembrood wordt soms ook “zuurbrood” genoemd.
Weken ben ik bezig geweest met het ontwerpen van mijn logo maar vorige week hakte ik eindelijk de knoop door. Ik bestelde stickers om mijn zakjes dicht te plakken en een stempel om mijn verpakkingen te personaliseren. Ik vind het resultaat echt supergaaf!
In het begin durfde ik eigenlijk niet hardop te zeggen dat ik een bakkerij heb. Maar dat begint echt te wennen. Ik durf nu hardop te zeggen dat ik een weekendbakkerij heb! Met de stickers en de stempel is het ook helemaal echt.



Zo bevalt de nieuwe Rofco B40 oven.
Ik heb nu 3 zaterdagen in de bakkerij gebakken. De eerste 2 zaterdagen warmden we de bakkerij op met een gaskachel. de 3e keer met de airconditioning. Dat was superfijn! Het bakken gaat gelukkig steeds beter want ik moest erg wennen en dan vooral aan de oven!
Ik koos voor een Rofco B40 oven. Dit is een semi professionele oven. De oven is vooral geschikt voor brood en pizza. Er zitten dikke stenen in en er is geen automatische stoomfunctie. Ik koos voor deze oven omdat hij vrij makkelijk te plaatsen is. Er is geen krachtstroom of afzuiging voor nodig. In de specificaties staat dat je hier 12 kg deeg in kan bakken. In praktijk is dat erg puzzelen. Ook omdat er ook stoombakjes in de oven geplaatst moeten worden om voldoende stoom te creëren welke veel ruimte in beslag nemen.
Vorige week vrijdag deed ik nog een bak test zonder deze stoombakjes om te kijken of dat lukte, maar het resultaat vond ik erg tegen vallen. Ik baalde als een stekker en was bang dat de volgende dag al mijn broden zouden mislukken maar gelukkig was het resultaat de volgende dag erg goed. Ik plaatste toch de stoombakken in de oven en maakte bakvellen precies op maat zodat ik wist hoeveel ruimte ik had in de oven. Ik bakte 25 broden in 2 batches!
De opwarmtijd van de oven is wel erg lang. Mijn huishoudoven was in 30 minuten warm maar mijn Rofco oven doet er 2 uur over! Om te voorkomen dat ik op mijn bakdag om 3 uur mijn bed uit moet heb ik een tijdsklok geplaatst. Dit deed ik vorig weekend voor het eerst. Om 5 uur was mijn oven gloeiend heet en kon het bakken beginnen!


Al met al heb ik geen spijt van de aanschaf van de oven. Al baal ik een beetje van de lange opwarmtijden. Ik zit er aan te denken om nog een confectie oven erbij te kopen voor het maken van bijvoorbeeld Focaccia broden en koekjes.
De volgende keer vertel ik je weer meer over de bakkerij.
Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat!
2 reacties
Ja zo leuk; je eigen bakkerij. En het ziet er allemal super tof en profi uit. Ale begin is even wennen, maar dit gaat helemaal goed komen. Dit weekend weer lekker jouw brood eten.
Dank je wel! Oh, soms zo onzeker. Dank voor je steun Miranda!