Update begin april, 2025

De tuin

Perenbloesem van de conference peer.
Perenbloesem

Het is lente!

Wat boffen we met het weer dit voorjaar! De tuin is ondertussen al lekker groen aan het worden. De tulpen staan in bloei en de narcissen zijn al weer op zijn retour. 

Ik begon dit jaar een beetje laat in de tuin, halverwege maart pas. Ik zaaide koolsoorten, tomaten en courgettes. Het meeste is ondertussen wel opgekomen maar de plantjes zijn nog veel te klein om in de tuin te zetten.

De sugarsnaps had ik al in februari gezaaid maar ze kwamen helaas niet op. begin maart nog een keer en ondertussen zijn hier maar liefst 3 plantjes van opgekomen. Ik denk dat de rest is opgegeten door vogels?

 Sugarsnaps groeien zoals peultjes of erwten, op een rijtje langs gaas. Ik heb dus nog wat planten nodig om een rijtje te maken. Ik had op Instagram bij de productieve tuinvrouw iets gezien wat ik wel wilde uitproberen en dat is me erg goed bevallen.  Ik vouwde een stuk keukenrol dubbel en legde daar grond op en verdeelde zaden in een rijtje. Daarna rolde ik het op en stopte het in een potje met onderin wat water. Na 2 weken waren de plantjes groot genoeg om in de tuin te zetten! Hiernaast zie je hoe het rolletje eruit zag, mooie wordtels onder in. Nu maar hopen dat de volgens ze met rust laten!

 

sugarsnaps zaaien in een rolletje en uitplanten in de tuin

Wat is er al te oogsten

Het voordeel van een tuin met ook veel vaste planten is dat er het hele jaar door wel iets te oogsten valt! Ik laat sommige planten ook staan zodat ze het 2e jaar gaan bloeien.

Wat ik in maart heb geoogst is pittige rucola, boterzachte all season sla, bieslook, peterselie en zelfs al 3 groene asperges! Er staat ook snijbiet welke ik vorig jaar zaaide maar deze laat ik nog iets groter worden.

Peterselie, het tweede jaar
Peterselie met op de achtergrond stengels van snijbiet. op de voorgrond zie je dode stengels van de asperge. Hier zijn ondertussen al wel wat verse scheuten opgekomen.
Rucola, doorgeschoten
Rucola, al wat doorgeschoten maar nog steeds lekker.

Schapenwol in de tuin

Ik schreef eerder deze week een stukje over het gebruik van schapenwol in de tuin als mulch. Bij de kaasboerderij hier in Culemborg wordt schapenwol verkocht en ik heb hier al 2 vuilniszakken opgehaald. Ik ga binnenkort nog wat halen want ik vind het echt een heel mooi product. HIER kan je meer lezen over het gebruik van schapenwol in de tuin als mulchmateriaal.

De bakkerij

Afgelopen weken heb ik keihard gewerkt in en aan de bakkerij. Ondertussen bak ik elk weekend steady broden voor een kleine groep mensen. Ik bak verschillende tarwe broden en ik ben heel trots dat nu ook een brood met alleen maar volkoren meel ook een luchtig resultaat heeft. De laatste weken ben ik aan het oefenen om broden met hogere hydratatie te bakken. Een hogere hydratatie betekend meer luchtigheid, zachtere korst en langere houdbaarheid. Het betekend ook dat het deeg sneller instort en lastiger te behandelen is (lees: heel plakkerig) 

Workshop bij de Batard bakery

Ik ging ook op “workshop” bij de Batard bakery in Amersfoort. Hier leer ik dan toch weer bij en haal veel inspiratie op. Ik wilde graag leren hoe je werkt met kookstukken en ook hier gingen we aan de slag met hoog gehydrateerd deeg. Echt weer superleuk om te doen! Ik zit nu ook in een appgroep met allemaal desembakkers en dit is ook weer super leerzaam.

batard bakery in Amersfoort
desembrood in batard form
Gebakken desembrood

Lekker blijven bakken.

Het broodbakken vind ik heel leuk om te doen. Het is nog zoeken naar een manier hoe dit past met mijn huidige werk want ik ben op de vrijdagen vaak nog tot 12 uur aan het werk bij Rademaker en start daarna (of al een gedeelte voordat ik ga werken) mijn bakkerij op. Dit is soms best pittig. Het brengt ook niet genoeg op om helemaal van te gaan leven.

Daarnaast moet ik tijd zien te vinden om te kunnen blijven experimenteren want dat is wat ik het liefste doe.  Ik kom echt tijd te kort! Wie heeft bedacht dat er maar 24 uur in een dag gaan…

Daarover gesproken. De laatste tijd heb ik ook allemaal leuke contacten. Ik was een poos terug al bij de molen in Renkum en heb daar bloem en meel meegenomen om te experimenteren.

De Johanna molen in Culemborg maalt ook meel en bloem en zelfs van Nederlands geteelde tarwe. Ik ben bloem aan het testen om te kijken wat hiermee de bak resultaten zijn.. Heel bijzonder want ik heet zelf ook Johanna 🙂 Het lijkt me supertof om lokaal meel en bloem te kunnen gebruiken. Het meel gebruik ik trouwens vaak al van deze molen.

Ook ben ik op het voedselbos “Lingehout” geweest in Geldermalsen, dit is echt een droomplek voor mij! Alles komt hier samen, het verbouwen van voedsel op een duurzame manier. Hier eten van maken (en op te eten) het samenkomen van mensen om te genieten van deze plek. Heel leuk en interessant. Ik wil echt tijd vrijmaken om hier vaker heen te gaan. Vorig jaar hebben ze hier graan verbouwt. Een heel bijzonder soort: “purple sprout” het volkorenbrood hiervan wordt diep donder bruin/paars en heeft eigenschappen zoals rogge. Als je het mengt met bloem krijg je mooie donkere stukjes in je product. Ook hier heb ik meel en bloem meegenomen om te kijken wat ik hier mee kan bakken. Binnenkort ga ik er ook staan met mijn broden, super spannend!

Bloem is bloem

Je zal denken wat maakt ze zich druk met al die verschillende bloem en meelsoorten… 

Sinds ik broodbak leer ik steeds meer over meel en bloem. Ik startte met bloem en meel uit de supermarkt maar dit is echt niet te vergelijken met de kwaliteit van de molen. Het is afhankelijk van het soort tarwe wat gebruikt wordt maar ook waar deze tarwe gekweekt is en op welke grond, met welke bemesting. Daarnaast is het ook nog per molen verschillend. Elke molen heeft andere stenen en gebruikt andere zeven om de bloem uit te zeven. Er komt heel wat bij kijken! Om luchtige broden te bakken heb je bloem of meel nodig met een hoog eiwit gehalte en zelf vind ik duurzaam en lokaal ook belangrijk. Wat natuurlijk ook belangrijk is, is de voedingswaarde van het brood. In volkoren zitten natuurlijk de meeste voedingswaarden en in oertarwe soorten waarschijnlijk nog meer dan in de doorgekweekte hedendaagse tarwe. Ik blijf lekker experimenteren hiermee en vind hier vast mijn weg in.

Nou hier wilde ik het maar weer even bij laten. Tot snel! 

Liefs

Hanna

 

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

 

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *